ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД За първи път празник на копривщенския картоф

  • 0
  • 118 преглеждания

В двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Копривщица на 14 октомври се проведе първият празник на копривщенския картоф  или както му казват местните „копришки брабой“.  Той бе организиран от Община Копривщица и Консултативния съвет по туризъм. Събитието премина по сценарий, чийто автор бе Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, а водещ бе Марияна Цолова – учител в местната гимназия.

В 13 шатри бяха разположени произведените от стопаните дарове на природата, сложени в специални кошнички, с обозначение на сортове, гозби от домакини и собственици на ресторанти, които показваха изкусните кулинарни умения на копривщенци. Бяха представени и фирми, предлагащи препарати за третиране на картофените насаждения. На специални места бяха картините на възпитаниците на ДГ „Евлампия Векилова“ и СУ „Любен Каравелов“, както и чудните фигури на животни, изработени от картофи, плод на въображението и сръчните ръце на децата.

Уредени бяха щандове на изделията на шивашката, тъкаческата и дърводелска работилници на обучаващите се бъдещи работници в социалното общинско предприятие. Производители на краве и козе сирене от с. Горна Малина с копривщенски корени също се включиха в изложението. От двете страни на сцената бяха изложени най-големите картофи и такива с причудливи форми. С аплодисменти бяха посрещнати най-малките картофопроизводители на възрожденския град, облечени в народни носии – братовчедите Деана Каменарова, носеща кошница с брабой и Марин Иванов, с малка дървена количка.

Сред гостите, уважили тържеството, бяха областният управител на Софийска област Илиян Тодоров, Росен Косев – директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Софийска област, Даниела Николова и Красимира Рангелова от Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол, председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите в България Тодор Джиков, директорът на Дирекция „Растениевъдство и биологично земеделие“ при Министерство на земеделието, храните и горите Антон Величков. Кметът Генчо Герданов изрази задоволството си от организирането на първия празник на копривщенския картоф – традиционна земеделска култура за местните стопани. И с гордост подчерта, че градът се крепи на двата стълба – туризмът и картофопроизводството. Прочетен бе поздравителен адрес от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, изразена бе благодарност към спомоществователите на празника и на 34-те копривщенци, предоставили от своето производство за различните инициативи, организирани по време на събитието.

На гостите бе предоставена възможността да дегустират пържен и варен картоф от Копривщица с бяло вино. Водещата върна лентата на времето в началото на миналия век със спомените на Михаил Маджаров, който отбелязва, че храната на копривщенци се е състояла главно от „хляб, фасул, грах, нахут и зеленчуци: зеле – кисело и прясно, чушки пресни и туршия, и кромид. Брабой не се употребяваше много.“

Последваха изпълненията на на женската певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, който получиха наградата си от публиката – бурни аплодисменти. Народните певици Сийка Хълбукова и  Полина Стефанова, и гайдарят Атанас Младенов забавляваха гостите на празника между различните прояви. Организаторите се постараха да доставят удоволствие на всички с различни състезания, надпревари и конкурси.

В конферентната зала на старото възрожденско училище се проведе работна среща на официалните гости, уважили Празника на копривщенския картоф, земеделските производители и представители на фирмите, които осигуряват посадъчен материал. Бяха обсъдени теми и въпроси на местните земеделци, нормативната база и стимулиращи от държавата заплащания за земеделците от планинските и полупланинските райони.

Прекрасното слънчево време, съчетано с доброто настроение и перфектната организация, бе предпоставка за истинско изживяно щастие на копривщенци и посетителите на града, които не бяха малко. Отправени бяха пожелания празникът следващата година да бъде организиран в два дни.

ПОСЛАНИКЪТ НА КРАЛСТВО ДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ СОРЕН ЯКОБСЕН  Впечатлен от посещението си в Челопеч
Prev Post ПОСЛАНИКЪТ НА КРАЛСТВО ДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ СОРЕН ЯКОБСЕН Впечатлен от посещението си в Челопеч
“АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ е   Общински дарител на годината
Next Post “АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ е Общински дарител на годината
Related Posts

Leave a Comment: