Във възрожденския град заря-проверка за Априлци

  • 0
  • 214 преглеждания

На 30 април на историческия площад „20 Април“ в Копривщица се проведе възпоменателна заря, посветена на 143-годишнината  от избухването на Априлското въстание. Наследниците на смелите априлски въстаници – възпитаниците на ДГ „Евлампия Векилова“,  рецитираха възторжено стихове за родния си град и славната епопея.

Тържеството продължи с вдъхновяващия и завладяващ концерт на духовия оркестър към СУ Любен Каравелов“. Под диригентството на Валентин Петков прозвучаха възрожденски маршове и мелодии на популярни песни. С две народни песни, посветени на априлските събития и за апостолите Тодор Каблешков, Георги Бенковски и Райна Княгиня, се представи женската певческа група към читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева.

В 19:45 ч., водени от военна музика, на площата пристигнаха  три роти парашутисти от 68 бригада „Специални сили“, ученици и четници от регионални клубове „Традиция“ от страната. Официалните гости заеха местата си на специално издигнатата трибуна – посланикът на Китайската народна република Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, областният управител на Софийска област Илиан Тодоров и заместник-областни управители, свещеници от Панагюрище и Копривщица.

Командващият тържествената заря-проверка майор Миков рапортува на бригаден генерал Явор Матеев, който се поклони на българското знаме, прие строя и поздрави ротите. В словото си кметът на Община Копривщица Генчо Герданов подчерта, че възрожденският град има специално място в българската история.

„Еманацията на българския неспокоен и несломим дух се нарича Априлско въстание. Българите въстават не срещу „съжителството“, не срещу дискриминацията, както пише в учебниците по история, а срещу робството. В тъканта на Априлското въстание са имената на Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Панайот Волов, Васил Петлешков, Георги Икономов, Георги Тиханек….Да се знае! Те въстават срещу робството, срещу зверствата, срещу насилственото потурчване, не срещу присъствието“, каза в словото си областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Прочетени бяха имената на ръководитеите на национално-освободително движение от страната и Копривщица. Последва заря и в небето над Копривщица заискриха фойерверки, придружени от залпове от автоматични оръжия.

В МЕСТНОСТТА „СВЕТА ПЕТКА”   С народни хора и песни чавдарчани отпразнуваха Деня на общината
Prev Post В МЕСТНОСТТА „СВЕТА ПЕТКА” С народни хора и песни чавдарчани отпразнуваха Деня на общината
Кметът Пенчо Геров: Нека Чавдар да продължава да бъде прекрасен наш дом
Next Post Кметът Пенчо Геров: Нека Чавдар да продължава да бъде прекрасен наш дом
Related Posts

Leave a Comment: