Възстановена традиция на „Селището“ на Петдесетница

  • 0
  • 113 преглеждания

След около 10-годишно прекъсване на „Селището“, от където се смята, че е започнало заселването на Копривщица през османската епоха, бе възстановена традицията за приготвяне на курбан на един от най-големите християнски празници – Петдесетница.

Решението е взето вечерта преди празника и на 20 юни живеещите в района се събраха, за да отбележат този ден по старата традиция, чието начало е преди 38 години. За приготвянето на двата курбана – телешки и агнешки, се заеха винаги ентусиазираните Мария Зайкова, Вътка Лазарова, Кунка Косева, Мария Пачева, Мария Гугова, Стоилка Йончева, най-възрастната баба Тотка Йончева, Стоянка Косева, Цанка Тороманова. В помощ се притекоха и Димитър Зайков, Тодор Йончев, Брайко Косев, Павел Гугов.

Фионка Зайкова и Северина Зайкова бяха майсторки на обредната питка и вкусните сладки. Мария Гугова, след като е прекадила богатата трапеза с тамян, запали свещта на вкусната и дъхава питка и прочете молитвата „Отче, наш“. Кунка Косева показа снимка от 1983 година, когато „Селището“ е гъсто населено и живеещите там копривщенци били задружни.

Намирам седналите на дългата трапеца мой съграждани. Разказват ми интересни и забавни случки за живели в миналото наши съграждани, богати по душевност и чувство за хумор. Опитвам от вкусния курбан. Благодаря за топлото и сърдечно посрещане и, най-вече, за душевните разговори и споделените спомени и преживелици на жителите на този квартал от Копривщица. Сред тях се почувствах топло и уютно като между членове на едно семейство. Тръгвам си, отвозена от Марияна Гугова, като им пожелавам весело изкарване и с Божията благословия догодина по това време отново да бъдем заедно. Вярвам, че тези засмени и добри копривщенци ще бъдат тук и през следващата година. Топло става на душата на човек, като вижда как се възраждат и съхраняват старите традиции.

В КОПРИВЩИЦА  Започва ремонт на сградата на общинската администрация
Prev Post В КОПРИВЩИЦА Започва ремонт на сградата на общинската администрация
ЧЕЛОПЕЧАНИ   Честваха патронния празник на възстановения храм „Света Троица“
Next Post ЧЕЛОПЕЧАНИ Честваха патронния празник на възстановения храм „Света Троица“
Related Posts

Leave a Comment: