ВИСШЕТО СТРОИТЕЛНО УЧИЛИЩЕ Отбеляза 80-годишнината си в родния град на своя патрон

  • 0
  • 112 преглеждания

Преподавателите на Висшето строително училище посетиха родния дом на Любен Каравелов, патрон на учебното заведение. Гостите бяха посрещнати от кмета на Община Копривщица Генчо Герданов, Кунка Неделева - директор на Дирекция на музеите и екипа от къщата – музей на бележития син на вързожденския град.

Проф. д. а. н. арх. Борислав Борисов сподели, че посещението в Копривщица е по повод 80-годишнина на висшето училище. Кунка Неделева изнесе  завладяваща беседа за Любен и Пенко Каравелови. След разглеждане на родия им дом, на двора пред паметника на патрона си гостите от столицата поднесоха цветя и изпяха Каравеловата „Хубава си, моя горо“.

По пътя си към сградата на общинската администрацията педагозите се поклониха пред Мавзолея на Априлци. В голямата заседателна зала преподавателите проведоха семинар за 80-годишния си юбилей. Преди семинара кметът г-н Герданов пожела на гостите да пазят българската памет, за да бъде предадена на бъдните поколения.

Кунка Неделева отправи своето послание: „След падане на Търново болярите му тръгват да търсят свободна земя, където да гледат децата си, на която да могат да градят своите красиви домове. Намерилия тук, по високите и зелени пасища на Средна гора, скрити от лоши хора и от погледа на поробителя. Било е началото на 16 век, когато новосъздаденото селище започнало да живее своя живот. Била основана Копривщица – градът република, за който Захари Стоянов ще напише: „Копривщица е била цели векове република без сенати и министри, без харти и президенти. 10 пъти по-либерална от френската, 100 пъти по-демократична от американската“.

След деловата част се проведе семинарът на целия ректорат на ВСУ „Любен Каравелов“.

НА ФИРМЕНИЯ ПРАЗНИК НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Медното сърце на България шестдесет години по-късно
Prev Post НА ФИРМЕНИЯ ПРАЗНИК НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Медното сърце на България шестдесет години по-късно
В ОБЩИНА АНТОН  И в село Антон отбелязаха Еньовден по стара традиция
Next Post В ОБЩИНА АНТОН И в село Антон отбелязаха Еньовден по стара традиция
Related Posts

Leave a Comment: