ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА

  • 0
  • 107 преглеждания

Положи цветя на гроба на апостола Тодор Каблешков

Преди началото на тържеството, посветено на 141 години от обявяването на Априлското въстание, кметът и заместник-кметът и секретарят на община Копривщица – Генчо Герданов, Тони Малинов и Николай Карагьозов посрещнаха вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Те се отправиха към Калъчевия мост, където е гръмнала първата пушка на бунта, за да отидат в двора на църквата „Свето Успение Богородично“ да се поклонят и положат цветя на гроба на апостола Тодор Каблешков, написал историческото Кърваво писмо.

След кратката церемония, в която взеха участие родственицата на апостола Райна Каблешкова и студентите от висшето училище, носещо името на Тодор Каблешков, г-жа Йотова и нейните домакини се насочиха към площад „20 Април“, където бяха посрещнати с възрожденски марш, в изпълнение на духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“.   Официалните гости, сред които бившият  вицепремиер на по европейските въпроси Деница Златева, управителят на Софийска област инж. София Торолова и кметовете на средногорските общини Антон, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, от Батак и с. Чифлик, Троянско, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Стоян Топалов, заеха места на трибуната на Мавзолея на Априлци.

Слово за героите на Копривщица и България произнесе кметът Генчо Герданов.  Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че днес живеем в мечтата на априлските герои – да бъдем един народ в една държава. Но и риторично запита изпълнихме ли завета им. Тези герои искаха единение, обединение, справедливост, солидарност, ценности и идеали. Разединени сме повече от всякога, а ни е нужно да сме единни. Модерно е да говорим за ценности, а имаме болезнена нужда от тях, от честност, от порядъчност. Затова, обърна се тя към младите хора и децата, често трябва да поставяме казаното от героите, да препрочитаме думите им. За деня на Копривщица до ръководството на общината са получени поздравителни адреси, а спомоществователи на тържествата са „Геотехмин“, „Елаците–Мед“, „Аурубис България“, „Дънди Прешънс Метълс Челопеч“, Кирил Филипов Палавеев.

По традиция на този ден се връчва отличието на удостоения със званието „Почетен гражданин на Копривщица“. Тази година това е маестро Добрин Иванов, диригент на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“. Символичният ключ на града и почетен плакет бе връчен на маестрото от г- Герданов, който благодари за признанието. Почетни плакети за заслуги към обществото бяха връчени на д-р Кунка Младенова, на бившия директор на Държавно горско стопанство – Копривщица Владимир Орашъков и на кмето на Копривщица през мандат 2003 – 2007 Никола Каменаров.

Поднесени бяха венци на Мавзолея на Априлци от името на вицепрезидента на Република България, областния управител, общината и общинския съвет - Копривщица, Дирекция на музеите, СУ „Любен Каравелов“ и др. Последваха възстановка на моменти от обявяването на Априлското въстание в Копривщица, чиито сценарист е Недельо Меслеков, а режисьор Рени Пачева. Звеста двадесет и пет самодейци на местното читалище, Национално дружество „Традиция“ и ученици от копривщенската гимназия пренесоха гостиге на възрожденския град в сюблимните времена на обявяването на съзаклятието, завършило с топовен изстрел. Спектакълът „Първа пушка“ бе гледан от хилядна публика от страната и чужбина. Тържеството завърши с концерт на Николина Чакардъкова.

ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП
Prev Post ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП
ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ И НА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС КРУМОВГРАД“ Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ
Next Post ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ И НА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС КРУМОВГРАД“ Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ
Related Posts

Leave a Comment: