ВОКАЛНА ГРУПА „РОСЕН ЗДРАВЕЦ“ – МИРКОВО Чества с концерт 20-годишен юбилей

  • 0
  • 134 преглеждания

В съботната вечер 7 декември, в читалище „Христо Ботев” в Мирково беше изнесен хубав концерт, посветен на 20-годишния юбилей на групата за стари градски песни „Росен здравец”. В него взеха участие състави, изпълняващи популярни и обичани от мнозина песни от миналото, начело с домакините,  с. Чавдар, гр. Пирдоп и гр. Златица. Водещ на програмата беше секретарят на читалището Спас Шутов. Преди изпълненията на всяка от тях той представяше групата.

Съставът на мирковското читалище „Росна китка” е създаден през 1999 г. по инициатива на Добринка Илиева. Пръв ръководител и дирегент е Росен Илиев, заместен след смъртта му от Данаил Тотев. В репертоара й влизат над 70 песни, както и участия в „Балкан фолк” – Велико Търново, ТВ СКАТ, в предаването „Ако зажалиш някой ден”, във фестивалите „Пей, сърце” в град Кюстендил, „Под липите златен прах се сипе” в Стара Загора, на руската песен в Сливен, в ежегодния „Песента е дар от Бога” в град Златица и на шлагерната песен в село Чавдар. Домакините получиха цветя, поздравителни адреси от министъра на културата Боил Банов, от изпълнителния директор на „Елаците-Мед” АД инж. Драгомир Драганов, кмета на гр. Златица инж. Стоян Генов и от читалищата в Пирдоп, Златица и Чавдар.

Групата се представи чудесно с изпълнението на няколко свои песни, бурно аплодирани от публиката. След тях  на сцената се изяви дамската певческа формация „Златен блян” към читалище „Христо Смирненски” от Златица, с ръководител Койка Алексиева. Дамите са участвали в конкурси, концерти и други изяви на различни сцени. Където и да са, те винаги пеят от сърце и душа за хората и се радват на тяхната обич и признание. Следващите изпълнения бяха на гостите от читалище „Надежда” в село Чавдар, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов. Съставът е основан през 2010 г. и има многократни участия на празници на шлагерната песен в Кюстендил, Свищов, Сопот, Враца, Пловдив, Пирдоп, Златица, Елин Пелин. Няколко години те вече са домакини на фестивала „От небето идва любовта”. Имат изяви в Гърция, в Руския културно-информационен център в София, в предаването „Ако зажалиш някой ден”, в Златица, Челопеч и Душанци. Следващата година групата ще отбележи своя десетгодишен юбилей.

Последваха изпълнения на представителите на Пирдоп „Средногорски славеи” при читалище „Напредък”, отново с ръководител Кузман Кузманов. Те съществува от 1993 г., като ежегодно сред участниците на фестивалите за стара градска песен „Златен кестен” в гр. Петрич, в Бяла Слатина, Пловдив, Кюстендил, Свищов, имат и телевизионни изяви.

Чудесният юбилеен концерт, изпълнен с много песни, положителни емоции, прекрасни изпълнения и обичана музика завърши със съвместно изпълнение на всички състави и публиката на песента „Моя страна”.

Веригата магазини за хранителни стоки „Алекса“ откри своя пети поред обект в региона.
Prev Post Веригата магазини за хранителни стоки „Алекса“ откри своя пети поред обект в региона.
В ЗЛАТИЦА   Тържествен обяд за хората с увреждания
Next Post В ЗЛАТИЦА Тържествен обяд за хората с увреждания
Related Posts

Leave a Comment: