ЖИТЕЛИТЕ НА СРЕДНОГОРИЕТО Честваха 182 години от рождението на Левски

  • 0
  • 71 преглеждания

На мемориалния комплекс „Васил Левски” на рида „Гълъбец“ на 18 юли беше почетена 182-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Честването беше организирано от Народно читалище „Светлина” и Кметство Буново, с подкрепата и съдействието на Община Мирково.

На тържеството бяха зам.-кметът на общината Велко Лисев, кметът на Кметство Буново Николай Точев, зам.-генералният директор на „Елаците-Мед“ Стоил Димитров, представители на „Геотехмин“, общински служители, жители на с. Буново, Мирково, София, Пирдоп и др.

Честването на годишнината от рождението на Великия българин бе открито от Димитрина Савова, която прочете поздравителни адреси от управителя на „Геотехмин“ проф. дтн инж. Цоло Вутов, и изпълнителния директор на „Елаците-Мед” инж. Драгомир Драганов за съхранената памет в съвременниците ни и уважението, което всеки българин отдава на Карловския Дякон. За дейността на Васил Левски в района на Средногорието и неговите сподвижници в селищата от този край говори историкът - педагог Стефка Горгорова. Тя запозна присъстващите с жители на Буново, Мирково, Челопеч, Златица и Пирдоп, образували тайни комитети от Вътрешната революционна организация за освобождението на народа от османско робство. Г-жа Горгорова, подчерта, че сведения за тях трудно се намират, въпреки това имената им са съхранени в паметта на поколенията.

За честването самодейците от читалище „Светлина“ бяха подготвили музикално-литературна програма. Детската вокална група „Буновско славейче” изпълни рецитал от стихове и песни, посветен на Васил Левски. Със стихотворение се представиха и двете сестрички Таня и Хриси Станчеви, които са сред най-новото попълнение самодейци. Женската певческа група „Соколов камик” изпълни песен за Георги Бенковски и за „България”, които са нови в техния репертоар. С много вълнение и жар Владимир Гинкулов прочете свое есе за Апостола.

В знак на признателност на паметника на безсмъртния син на България бяха поднесени венци и цветя от „Елаците-Мед” АД  и „Геотехмин” ООД, Регионален комитет „Васил Левски”, Община Мирково, Кметство Буново, и от много деца и жители на с. Мирково и с. Буново.

В ДЕНЯ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА  Реставрираният метох в Златица с възстановена подредба
Prev Post В ДЕНЯ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА Реставрираният метох в Златица с възстановена подредба
КЛУБЪТ ПО КАНУ-КАЯК НА ПИРДОП  С първи стартове на републиканско първенство
Next Post КЛУБЪТ ПО КАНУ-КАЯК НА ПИРДОП С първи стартове на републиканско първенство
Related Posts

Leave a Comment: