178 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ Той се посвети на Отечеството

  • 0
  • 119 преглеждания

За да бъдат спазени мерките за безопасност, във връзка с обявената поредна вълна, причинена от коронавируса, музейните специалисти от Дирекция на музеите – гр. Копривщица, организираха в тесен кръг поклонение на паметника на Георги Бенковски. Това стана в родната му къща във възрожденския град на 21 септември, рождената дата на апостола.

Освен музейните специалисти, на поклонението бяха група ученици, водени от преподавателката по история Мария Мухова, дъщерята на Иван Врачев – Цонка, и двама представители от Регионалния исторически музей – гр. София.

„Днес, на този ден – 21 септември, но през 1843 година, е роден един от най-смелите, най-харизматичните и най-решителните мъже на България – Гаврил Хлътев, известен на всички българи като Георги Бенковски от Копривщица. В нашата история имаме малцина подобни на него лидери. Такива, които само за три месеца успяват да спечелят, да убедят, да поведат след себе си стотици хиляди българи. Не до изборните урни, не на популистки митинги, а да мрат с чест и лъвски знак на чело за свободата на поробената родина“, отбеляза Кунка Неделева директорът на Дирекция на музеите в своето слово.

Апостолът е белязан и с грозния акт на турската власт – точно неговата млада, красиво-русокоса глава, поставена в конски чувал, е пренесена през почти половината Родина, за да предскаже свободата над измъчената и в черна шамия, повита България. „Дано Бог, и дано ние – българите, пазим България в тяхна чест и памет! В чест на огнения Бенковски, в чест на българските герои, в чест на свободна и независима България!“, призова съгражданите си Кунка Неделева.

НА ПИСТА МАЯТА – ЧЕЛОПЕЧ  Три пъти старт на финала за Дивизия „Бъги“
Prev Post НА ПИСТА МАЯТА – ЧЕЛОПЕЧ Три пъти старт на финала за Дивизия „Бъги“
В КОПРИВЩИЦА   Заплащането на таксите за паркиране на автомобили вече и с СМС
Next Post В КОПРИВЩИЦА Заплащането на таксите за паркиране на автомобили вече и с СМС
Related Posts

Leave a Comment: