183 години от рождението на Васил Левски Поклон и почит към делото на Апостола

  • 0
  • 111 преглеждания

На 18 юли пред паметника на Васил Левски в местността „Гълъбец” беше отбелязана 183-годишнина от неговото рождение. Мемориалeн комплекс „Кръстопът на апостолите“ бе издигнат през 2007 г. от „Геотехмин“ ООД и „Елаците-Мед“ АД и е израз на почитта и  признателността на жителите на Средногорието към стотиците членове на революционни комитети, участници в Априлското въстание от 1876 г. и опълченци, записали със златни букви своите имена в Пантеона на Свободата на България. Всекидневно край него спират мнозина преминаващи от различни градове и области, за да научат за героите от региона, дали на страната ни плеяда борци, жертвали се за Отечеството.

Събитието бе организирано от Община Мирково, съвместно с Кметство Буново и читалище „Светлина” в селото. На честването на рождения ден на Апостола на свободата бяха секретарят на общината Цвета Попова, кметският наместник на Буново Николай Точев, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, представители на „Геотехмин” и „Елаците-Мед”, членове на Национално дружество „Традиция” от регионалните клонове в Копривщица, Златица и Мирково. Родолюбците застанаха в почетен строй пред паметния знак на най-великия българин.

Водеща на честването бе Димитрина Савова. Слово за великия син на България произнесепредседателят на читалище „Светлина”Милена Петровска. Тя  изтъкна, че паметта за него трябва да остане жива за всяко поколение, а името му да е вдъхновение за всички българи. Прочетени бяха възпоменателни адреси от проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на „Геотехмин” ООД и изпълнителния директор на „Елаците-Мед”инж. Драгомир Драганов до жителите на село Мирково и кмета на общината Цветанка Йотина, до буновчани и кмет Николай Точев, и ръководството на читалището в селото. Днес цяла България се прекланя пред делото и подвига на Апостола Васил Левски, жертвал себе си в името на Родината, един от най-ярките примери за вярата в идеята за чиста и свята република, Той ни дава сила и воля да градим настоящето и да работим за по-добро бъдеще, да пазим изконните си ценности и национална памет, подчертава проф. дтн инж. Цоло Вутов. От името на колектива на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов изразява признателност, почит и преклонение пред подвига на Васил Левски в деня на 183-та годишнина от неговото рождение. Всеки българин носи в сърцето си неговото име и е горд с делото му за свободата.

Литературно-музикална програма, посветена на героя  изнесоха пред присъстващите на празничното събитие децата от Вокална група „Буновско славейче”, с ръководител Татяна Гинкулова.  Читалище „Светлина”се представи и с прочувственото есе на Владимир Гинкулов. Пред паметника на Васил Левски бяха положени венци и цветя от Община Мирково, Кметство Буново, Община Златица, „Геотехмин”ООД, „Елаците-Мед”АД, Регионален комитет „Васил Левски” Пирдоп – Златица,  Клуб „Традиция” Златица. Множество граждани и деца от с. Буново и района положиха живи цветя в подножието на паметника на Карловския дякон, организирал Вътрешната революционна организация за освобождение на изстрадалия ни народ от петвековното турско робство.

Метохът в Златица пази спомена за Карловския дякон
Prev Post Метохът в Златица пази спомена за Карловския дякон
ГОСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА   Живеят като праисторически хора в неолитно селище
Next Post ГОСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА Живеят като праисторически хора в неолитно селище
Related Posts

Leave a Comment: