Метохът в Златица пази спомена за Карловския дякон

  • 0
  • 89 преглеждания

След като се включиха в тържеството по повод 183-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левскина Мемориалния комплекс на „Гълъбец“, членовете на Национално дружество „Традиция” от регионалните клонове на Златица и Копривщица се отправиха към метоха в гр. Златица, където на 18 юли 1872 г. основателят на Вътрешната революционна организация в Българско получава писма от свои съратници. В деня на своя 35-ти рожден ден Апостолът се укрива в града, а негово прибежище тогава е Божият дом, възстановен през 2019 година от „Аурубис България“ във вида, в който е бил в годините на Възраждането.

Кметът на общината инж. Стоян Генов и членове на общинската едминистрация, заедно с представителите на НД „Традиция“ поднесоха венци и цветя пред барелефа на Левски. В експозицията в златишкия метох се разказва за посещенията на Апостола в града, основаването на революционен комитет и поддържането на кореспонденция от него с Тодор Пеев от гр. Етрополе, поп Георги Тутмаников от с. Джурово и с Димитър Общи.

На втория етаж на сградата е представена подредбата, характерна за възрожденските сгради от първата половина на XIX в. и трапезария. В стаи на Божия дом са възстановени килийно училище и помещение, служило за затвор по време на Априлското въстание от 1876 г.

Лятна академия на духовите състави в Копривщица
Prev Post Лятна академия на духовите състави в Копривщица
183 години от рождението на Васил Левски  Поклон и почит към делото на Апостола
Next Post 183 години от рождението на Васил Левски Поклон и почит към делото на Апостола
Related Posts

Leave a Comment: