„БМФ ПОРТ БУРГАС” И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” Откриха нов терминал за обработка на сярна киселина

  • 0
  • 583 преглеждания

Най-големият частен пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас” и “Аурубис България”, част от водещия производител на метали и мед в Европа Групата „Аурубис“ – Хамбург, Германия,  официално откриха нов специализиран терминал за обработка и съхранение на сярна киселина. Верни на своя амбициозен стил на развитие, двете компании направиха инвестиции на обща стойност 10 милиона евро.

На официалното представяне на инвестицията присъстваха кметът на Община Бургас Димитър Николов, заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев, Севдалина Турманова – заместник- управител на Бургаска област, представители на РИОСВ, РЗИ, Митници - Бургас, партньори на двете компании от Турция, Германия и от цялата страната. Домакините на събитието бяха Георги Домусчиев, председател на Съвета на директорите на „БМФ Порт Бургас“ и Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.

„Терминалът за обработка и съхранение на сярна киселина е уникално за страната съоръжение с вместимост 50 000 тона и огромен потенциал за товарене и разтоварване. Искам да благодаря на партньорите ни от „Аурубис България”, които са и най-големи клиенти на пристанището, за доверието с което се отнасят към нас и което прави възможни подобни големи инвестиции.  Повече от 6 години датира партньорството ни и вече въвеждаме в експлоатация второ голямо съоръжение, което е плод на нашата съвместна работа. Терминалът беше проектиран и изграден изключително бързо, за близо 1 година. Изказвам благодарността си на всички проектанти и строители, които се включиха в неговото изграждане”, каза Георги Домусчиев по време на официалното откриване на съоръжението.

„Тази година медодобивният завод в Средногорието ще отбележи 60 години от създаването си. Историята и традицията са ни научили да мислим дългосрочно. За нас този терминал е още една дългосрочна инвестиция и ние сме убедени, че той, с новите си технологични решения и високи стандарти за безопасност ще бъде от взаимна полза за всички”, подчерта Тим Курт.

Влиянието на новия терминал върху икономиката и развитието на Бургас очерта кметът Димитър Николов. „Всяка година още 100 кораба ще увеличат товаропотока, това ще създаде нови работни места във всички фирми, които се занимават с пристанищна дейност. Според концесионният договор, ангажиментът на БМФ „Порт Бургас” беше да осигури 450 работни места. Към момента работните места тук са 950. Изключително сме доволни и от констатацията на нашите експерти за защитата и екологична безопасност при изграждането и работата на новото съоръжение”, заяви той.

Терминалът е разположен върху площ от близо 27 дка и има капацитет за съхранение на 50 000 тона товар. Новото оптимизирано производство включва разтоварване на сярна киселина от жп цистерни, съхранение и експорт на товара посредством най-съвременни технологии за работа и при най-високи екологични стандарти. Проектът е дългосрочен и очакванията са чрез него да се реализира нов товаропоток от над  1 млн. тона товар годишно на порта.

Създадени са 20 нови работни места, а наетите оператори на терминала са преминали специално обучение за боравене със сярна киселина, спазени са всички национални и международни нормативни изисквания за безопасност.

Съоръжението разполага с 5 цистерни от по 10 000 тона за съхранение на техническа сярна киселина, с двойни стени и двойно дъно. Непрекъснат мониторинг чрез вакуум ще подава информация за херметичността на съоръжението. Изградено е специално разтоварище, където продуктът под строг технологичен контрол се прехвърля от железопътни цистерни към терминала. Пилотно новият терминал е въведен в експлоатация в края на миналата година и досега през него са експедирани над 200 хиляди тона сярна киселина.

Партньорството между  „БМФ Порт Бургас” и “Аурубис България” датира от години. През 2015 г. те изградиха модерен закрит склад за медни суровини със съвременни технологични съоръжения за разтоварване и транспортиранет на стойност 15 млн. евро.  С общи инвестиции двете компании продължават да оптимизират производството си, което е от регионално и национално значение за българската икономика и да постигат устойчиви екологично значими резултати.

First Post „БМФ ПОРТ БУРГАС” И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” Откриха нов терминал за обработка на сярна киселина
В ПИРДОП  Вълнуващи слова и стихове за Деня на Свободата на Пирдоп
Next Post В ПИРДОП Вълнуващи слова и стихове за Деня на Свободата на Пирдоп
Related Posts