„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И ОБЩИНА ЗЛАТИЦА

  • 0
  • 83 преглеждания

Приключиха първия етап от съвместната си партньорска програма

В гр. Златица на 13 януари бе представено изпълнението на първия етап от партньорската програма между „Аурубис България“ и общината за 2020 – 2021 година. На срещата с представители на местните медии и изпълнители на проекти, взеха участие кметът инж. Стоян Генов, председателят на Общинския съвет инж. Любомир Цветков, зам.-кметът Иванка Ангелова, работещи в администрацията. От колектива на компанията на събитието бяха изпълнителният директор Тим Курт, ръководителят на отдел „Връзки с институциите“ Ивайло Георгиев и специалисти от дружеството.

Кметът инж. Стоян Генов подчерта, че въпреки трудната за всички 2020 г., общината и компанията са успели да реализират множество проекти по програмата, за което благодари на г-н Курт и неговия екип. От своя страна изпълнителният директор на „Аурубис България“ поздрави присъстващите на български език с настъпването на Новата 2021 година, пожелавайки на партньорите и приятелите на дружеството от Община Златица здраве и заедно да вървят напред, продължавайки да работят за развитие на прекрасното Средногорие.

Един от приключените ангажименти, поети от компанията по партньорската програма с общината е изработката на нови сценични костюми на децата от Вокална група „Звездица“ с музикален педагог Цветанка Георгиева. Г-жа Георгиева присъства на срещата, облечена в новото облекло, с което вече ще се представят на сцена нейните възпитаници. За членовете на групата пакетите с костюми бяха връчени на Цветанка Георгиева от инж. Стоян Генов и г-н Курт. Към даровитите деца и тяхната ръководителка бяха отправени пожелания за прослава на Община Златица, своето училище „Св. Паисий Хилендарски“ и региона. Развълнувана г-жа Георгиева благодари за новите придобивки на състава, като изрази увереността си, че децата ще надграждат постигнатите досега успехи по сцените на страната.

Друг от проектите, изпълнени по партньорската програма между двете страни, е издаването на първата стихосбирка на младата поетеса Светлина Ангелова. Всеки от присъстващите на срещата получи по екземпляр от книгата.

Кметът инж. Стоян Генов изрази задоволството си от съвместната работата между „Аурубис България“ и общината по проект „Дядовата ръкавичка“, в който участва и Националната художествена академия. Той заяви, че двама автори са представители своите творчески идеи за изработване на скулптурна композиция по темата. Предстои те да бъдат разгледани и избран най-подходящият от тях за ситуиране в двата края на гр. Златица. Разработва се и туристическият сайт на общината. Изработен е филм, който може да се види в платформата „България на длан“. Историята и битът на Златица в миналото и сега е представен и по телевизия „Българе“.

От изключителна важност за Община Златица, каза инж. Стоян Генов, е разкриването на здравни кабинети в селата Карлиево, Църквище и Петрич. Този проект е реализиран по предложение на жители на трите селища, и е единствен по рода си в България, подчерта кметът. Успехът е в гарантиране на сигурността на хората в тях, преобладаващата част от които е в рисковата група на възрастното население в условията на разпространение на Ковид-19, заяви той.

Партньорството между „Аурубис България“ и Община Златица продължава и през настоящата 2021 година. Между двете страни има ползотворно сътрудничество и по проектите на компанията за довеждащ газопровод и фотоволтаичната система, заяви накрая на срещата инж. Генов. Общината изпълнява своите ангажименти по тях, защото са важни и за местната общност.

По повод завършването на проектите от програмата, предвидени за 2020 г., изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт и ръководителят на отдел „Връзки с институциите“ Ивайло Георгиев споделиха, че основната идея на контракта е да се реализират дългосрочни инициативи, които са от интерес и в подкрепа на местната общност. Г-н Георгиев изрази задоволството си от поставеното начало на проекта за популяризиране на културно-историческото наследство и за привличане на туристи в общината и Средногорието. Партньорството между местната власт и компанията не се ограничава само в границите на програмата, сподели той. „За нас беше чест, че успяхме да осигурим допълнителни средства за осъществяването на филма от платформата „България на длан“, за указателните туристически табели, защото по Подбалканския път вече може да се види, че това е гр. Златица. Заповядайте и ще видите метохът, часовниковата кула“, каза Ивайло Георгиев.

Кметът инж. Стоян Генов и председателят на ОбС инж. Любомир Цветков изразиха благодарности към ръководството и колектива на „Аурубис България“ за отговорността и екипност в работата, довели до положителните резултати по програмата. За да могат двете страни заедно и успешно да градят европейското бъдеще на Община Златица и Средногорието.

ВАЖНИ СОЦИАЛНИ ПРОЕКТИ

Гарантират спокойствие и сигурност на жителите от Община Златица

С мултимедийна презентация Вера Додова от ОбА запозна на 13 януари участващите в срещата в Община Златица със завършените проекти в града и съставните села Църквище, Карлиево и Петрич през 2020 г. Насоката на партньорската програма като цяло за общината е насочена към шест сфери на дейности – образование, здравеопазване, култура, социална дейност, спорт и здравословен начин на живот и инфраструктура. Допълнително, извън финансовата рамка на програмата от 680 000 лв. за двете години, се работи за популяризиране на културно-историческото наследство и подкрепа на хората в неравностойно положение.

Финализиран е третият етап от видеонаблюдението в града и трите села. Проектът е консултиран със служителите на полицейския участък в Златица, за да бъде полезен и на тяхната работа, затова се одобрява и от гражданите. В полицейския участък и кметствата има монитори, на които в реално време се наблюдава случващото се на цялата територия на общината. Монтирани са над 80 високочувствителни камери, които предават изображения, позволяващи да се разпознават обекти и в тъмната част от денонощието, каза Цветомир Борисов, управител на фирмата, изградила системата. А г-жа Додова изрази увереността си, че вече няма да има неразкрити нарушители на обществения ред и извършители на други прояви в общината.

В Златица са реализирани няколко проекта, предложенията за които са на институции. От тях бе откроено обновлението на сградата на Детска градина „Слънце“ с цел повишаване на нейната енергийна ефективност. Извършен е мащабен ремонт на зданието, с подмяна на дограмата. С нов облик са отделите за възрастни и за деца в библиотеката на читалище „Христо Смирненски“. Монтиран е висящ таван, което позволява по-бързо затопляне на помещенията от също новото отопление. Сменени са вратите и е положена подова настилка от ламинат.

Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ вече работи по проект на Министерство на образованието и науката за изграждане на училищна STEM среда. Той е спечелен благодарение партньорската програма между общината и компанията, посочи инж. Стоян Генов. В двора му е обособено волейболно игрище, подменена е настилката на терена и монтирано по-ефективно осветление на игрището с изкуствено покритие за футбол на малки вратички. Отборът на Златица „Галакси“, който участва във футболна лига „Средногорие“, вече ще се представя в срещите си с нови екипи.

В село Църквище сградата на читалище „Никола Вапцаров“, в която се помещават още кметството и здравният кабинет, е с изцяло ремонтирана покривна конструкция и нова дограма. Салонът на културната институция и останалите помещения са снабдени със съвременна климатична инсталация и отопление. От началото на откриването на здравните кабинети, само през този в село Карлиево са извършени прегледи от фелдшер Мария Николова на над 990 жители на селото. Освен това, тя посещава пациенти в домовете им, като полага за тях допълнителни медицински грижи, тъй като те не могат да посещават кабинета поради здравословните си проблеми. Възнагражденията на медицинските специалисти и консумативите, с които работят и обслужват пациентите, са изцяло поети от компанията.

НИВОТО НА ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“  Малко над кота „Нула“
Prev Post НИВОТО НА ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“ Малко над кота „Нула“
ЕЛИЦА ТОДОРОВА   Втора на 1500 метра на турнира „Академик“
Next Post ЕЛИЦА ТОДОРОВА Втора на 1500 метра на турнира „Академик“
Related Posts

Leave a Comment: