НИВОТО НА ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“ Малко над кота „Нула“

  • 0
  • 65 преглеждания

В един от отминалите почивни дни – 16 януари, събота, по повод замърсяванията на водоеми в страната, както и заради проблемите на немалко домакинства в други селища на страната от наводненията, след продължителните валежи преди време, посетихме язовир „Душанци“. Намерението ни бе да проверим какво е нивото на най-голямото хидротехническо съоръжение в региона.

Около него зимата бе напълно в правата си – приятна белота е покрила природата в околността. Дебелината на снега не е голяма, но, за разлика от котловината, се е задържала трайно, въпреки че не бе чак толкова студено – около минус 3.5º С, отчита термометърът на автомобила ни малко след 12 часа на обяд. По същото време в Пирдоп показваше минус 4.5º С.

Язовир „Душанци“ е чист, с леки вълни по водната шир, които му придаваха особено очарование. Не липсваха и посетители – малко кученце Тоби се разхождаше със стопанина си наблизо, а други се радваха на красотата наоколо. Нивото на водата е на около 8 см. над кота „Нула“ и излишната се излива през преливника, за да продължи към долината по коритото на река Тополница.

С голяма надуваема лодка двама мъже, вероятно любители на екстремни преживявания, са се устремили към средата на язовира. Високопроходимият им автомобил с ремарке е паркиран близо до брега в един от заливите до Голямата поляна. Скоро пристигат още няколко джипа, но не се разбира техните пасажери дали са риболовци или просто са решили да се отморят в съботния ден. По номерата на колите става ясно, че не са от региона. Времето е тихо и предразполагащо за разходка из снежна, приятна и зареждаща със спокойствие обстановка наоколо.

ПРОФ. ЦОЛО ВУТОВ  Удостоен с почетен знак за личния му принос за БЧК
Prev Post ПРОФ. ЦОЛО ВУТОВ Удостоен с почетен знак за личния му принос за БЧК
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И ОБЩИНА ЗЛАТИЦА
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И ОБЩИНА ЗЛАТИЦА
Related Posts

Leave a Comment: