„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И СПОРТЕН КЛУБ „БЕГАЧ“ Организират „виртуален“ индивидуален фестивал в Средногорието

  • 0
  • 64 преглеждания

 Иновативният формат на „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“ се въвежда с цел запазване здравето на участниците в условията на COVID-19

За трета поредна година „Аурубис България“ и Спортен клуб „Бегач“ организират национален фестивал по планинско бягане и колоездене. В продължение на един месец, от 12 септември (събота) до 11 октомври (неделя), всеки участник ще има възможност да пробяга маршрут или да измине трасе за планинско колоездене в района на Средногорието – общините Златица, Пирдоп и Антон, на индивидуален принцип.

Планинският фестивал се организира за трети път и събира над 350 участници от цялата страна. През тази година, в условията на пандемия, „Аурубис България“ и клуб „Бегач“ предлагат иновативен „виртуален“ модел за провеждане, с цел придържане към противоепидемичните мерки и запазване на здравето на хората. Участията ще бъдат индивидуални и ще се следят и регистрират през обща онлайн платформа.

„Фестивал сред природата с Аурубис 2020“ (Aurubis Nature Festival 2020), има за цел да популяризира Средногорието, където е разположен медодобивният завод на „Аурубис“, като място за активен отдих и туризъм, привлекателен с живописната си природа и историческите си забележителности. Стартът, финалът и маршрутите са избрани в контекста на тази идея: Златишкия метох – седалище на основан от Васил Левски революционен комитет, раннохристиянската Еленска базилика между Пирдоп и Антон, билото на Стара планина, хижа „Свищи плаз“ и хижа „Паскал“.

„Радваме се, че след изключително успешни две издания на фестивала, тази година успяхме да организираме и трето, макар и в по-различен формат. Вярвам, че то ще донесе много положителни емоции на участниците сред живописната природа и историческите забележителности на Средногорието. Пожелавам им безпроблемно преминаване по маршрутите и крепко здраве“, каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.

Дължината на маршрута за бегачите е 18 км. с близо 800 метра изкачване. Началото му е Златишкият метох, следва изкачване до хижа „Свищи плаз“, преход до хижа „Паскал“, спускане към местността Еленско и финал на Еленска базилика. При колоездачите дължината на трасето е 35 км. като има около 1000 метра изкачване и спускане. То преминава през местността Еленско, село Антон, село Душанци, река Тополница, язовир „Жеков вир“, местността „Борова гора“ и град Пирдоп. Трасето е подходящо за планински велосипеди и преминава през асфалтови и черни пътища, пътеки, каменисти склонове и поляни.

Тази година надпреварата има за цел да повдигне духа на участниците и няма състезателен характер. Желаещите да се включат в една или и в двете дисциплини могат да се регистрират тук: https://fest.begach.com. За валидно участие във „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“ се счита покрито трасе на избраната дисциплина, отчетено чрез програма за проследяване на атлети, например Strava, Runtastic, Garmin Connect, RunKeeper, както и участниците да са се заснели на специално обозначените за това места.

Идеята на фестивала е популяризиране на Средногорието, неговите природни красоти и забележителности, чрез спортни прояви, каза Владислав Константинов – член на управителния съвет на Клуб „Бегач“. Освен него в първия ден от инициативата старт на проявата дадоха още бегачът Николай Петров и председателят на клуба Еленко Еленков, който е маркирал трасето за велосипедистите, а в събота премина по него и като състезател. Те споделиха, че двата маршрута се изминават за около 4 часа и могат да бъдат преодолени за един ден. До началото на фестивала се бяха записали 130 лекоатлети и велосипедисти, като регистрацията им започна преди седмица. До 11 октомври се очаква около 300 състезатели да се включат в проявата, а всеки от тях ще получи медал. Той ще му бъде изпратен от организаторите след приключване на неговото преминаване по един от двата маршрута – беговия или този за колоездачи.

Малко преди 11 часа в събота, на старт пред златишкия метох застана семейство от София с двете си седеммесечни деца – Филип и Лев и малкия си домашен любимец. Таткото Методи Симеонов е IT специалист, а мама – Дария е украинка, учителка по чужди езици. Двамата и техните наследници много обичат планината и с ентусиазъм решили да се включат във Фестивала на „Аурубис България“ и Спортен клуб „Бегач“. Бебетата са добре тренирани за подобни екстремни изживявания. Били са вече на връх Мусала, покорили са с татко и мама и Витоша, сподели Методи. Той и съпругата му искат да ги научат на активен начин на живот, какъвто те водят.

Семейството се занимава със спорт от три години, имат вече участия на маратони и шосейни състезания, планинското изкачване на Стара планина е първото за тях. Методи Симеонов заяви, че се подготвя да се включи в предстоящия голям Софийски маратон, като ще премине състезателното трасе с… бебешката количка, в която ще са двамата му сина.

Преди да поемат по маршрута, Дария, Методи, Филип и Лев бяха изпратени от представителите на Община Златица Неца Герова и Василка Левенова с пожелания за успешно преодоляване на нелекото предизвикателство. В края на деня те съобщиха, че младото семейство е преодоляло 18-те километра на маршрута за шест часа и половина. В това време се включва и един час почивка на децата на хижа „Свищи плаз“. Там четиримата възстановили силите си след продължителното изкачване към планинския дом, и продължили към хижа „Паскал“ и финала на Еленската базилика.

СОЦИАЛИСТИ ОТ ПИРДОП И ЗЛАТИЦА  Поднесоха цветя в памет на жертвите на фашизма на Братската могила
Prev Post СОЦИАЛИСТИ ОТ ПИРДОП И ЗЛАТИЦА Поднесоха цветя в памет на жертвите на фашизма на Братската могила
В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Честваха Деня на Съединението с почит към загиналите за Отечеството
Next Post В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Честваха Деня на Съединението с почит към загиналите за Отечеството
Related Posts

Leave a Comment: