СОЦИАЛИСТИ ОТ ПИРДОП И ЗЛАТИЦА Поднесоха цветя в памет на жертвите на фашизма на Братската могила

  • 0
  • 72 преглеждания

Членове и симпатизанти на Българската социалистическа партия отбелязаха 76-та годишнина от преломната дата 9 септември 1944 година, поставили начало на социални, политически и икономически промени в страната, дотогава участник във Втората световна война на страната на хитлеристка Германия.

На 8 септември на Братската могила край гр. Златица се проведе възпоменателен митинг, в памет на загиналите в борбите за отстояване на идеите за мир, свобода, равенство и социални правдини. На честването присъстваха общински съветници от БСП от Пирдоп и Златица, наследници и роднини на загинали в борбите срещу фашизма в периода 1923 – 1945 г., граждани.

За ролята и значението на 9 септември в българската история и в нашето съвремие говори Цонка Гешева. Нона Маринова – председател на БАС – Пирдоп, насочи вниманието на присъстващите към войната, която от години се води у нас срещу историята, истината и паметта. От тридесет години слушаме, че в България не е имало фашизъм, а любезна и законна власт. Разстреляните хиляди борци срещу неправдата – възрастни и деца, са опозорени и осъдени на забвение, а животът у нас започва от 10 ноември 1989 г. Младите хора не знаят и не чуват за тези, които с труда си възродиха България и че нашата страна е заемала в тези години 27 място в света по ръст на брутния вътрешен продукт – най-точният показател за икономическо развитие, за каза тя.

В литературно-музикалната програма на митинга със свои изпълнения се включиха Росица Панова, Никола и Цончо Гешеви и маестро Марияна Върбанова. Прозвучаха стихове на Веселин Андреев и Никола Въпцаров, песни за Родината. Във вечерната проверка на героите от борбите срещу фашизма, бяха припомнени имената на загиналите синове на Средногорието в периода 1923 – 1945 година.

На паметника на Средногорския партизанин бяха поднесени венци и цветя от общинските организации на БСП в Пирдоп и Златица, от БАС – Пирдоп, и признателните присъстващи ни митинга. А след химна на Република България в нощното небе над Братската могила грейнаха звездите на паметна заря.

ЛЯТНА ДИСКОТЕКА  В края на голямата ваканция за децата на Пирдоп
Prev Post ЛЯТНА ДИСКОТЕКА В края на голямата ваканция за децата на Пирдоп
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И СПОРТЕН КЛУБ „БЕГАЧ“   Организират „виртуален“ индивидуален фестивал в Средногорието
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И СПОРТЕН КЛУБ „БЕГАЧ“ Организират „виртуален“ индивидуален фестивал в Средногорието
Related Posts

Leave a Comment: