„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Няма намерение да продава язовир „Душанци“

  • 0
  • 132 преглеждания

На срещата с представители на местните медии, проведена на 16 декември 2020 г., изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт отговори и на журналистически въпрос за казуса със собствеността на язовир „Душанци“. „Заводът и язовирът са едно цяло и заводът не може да функционира без язовира. Единствено неяснотата по неговата собственост трябва да се регулира“ – каза той. Доизясняването на административната ситуация няма нищо общо с всички други намерения на „Аурубис България“, гарантира г-н Курт.

Това, което е разрешено и в момента около язовира, ще продължи да бъде, както е било досега. Няма да се пречи на никого за достъп до него, а който иска да лови риба – ще може да го прави, когато това е разрешено, заяви г-н Курт. При единственото условие – да се спазва законовото отстояние от стената на съоръжението. Ще продължат да ползват язовира и любителите на гребните спортове, без, обаче, да се приближават на по-малко от 1000 м. от стената, каквото е изискването на закона. Всеки, който иска да къмпингува, също ще може да се отморява в летните месеци в района.

Поддържането на стената на съоръжението е трудно дело, каза Тим Курт. И това, което компанията е правила досега, ще продължи да го изпълнява. „Дори и в сънищата си, – сподели той, – не ни е хрумвало да продаваме язовира“, отговаряйки на разпространявани сред местната общност некоректни слухове. Защото язовир „Душанци“ е част от производствения цикъл на завода в Пирдоп.

Ще бъде гарантирано и ползването на водата от него от стопаните в с. Душанци. „Нямаме никакво намерение да стопиране този процес! – подчерта изпълнителният директор на „Аурубис България“. – Единствената ни молба към тях е, че това е вода за индустриални цели, а не питейна, и всички трябва да се съобразяват с това“.

Директор „Производство“ на дружеството инж. Димо Кирилов допълни, че заводът не може да съществува без язовира, както за язовирът няма никаква икономическа изгода да се поддържа, без предприятието. Обновяването на оборудването на съоръжението е сред е сред приоритетите на компанията. Нищо друго не се предвижда да се прави, също заяви той. „Когато оперираме с язовир „Душанци“, го правим отговорно, защото хората от региона трябва да са спокойни за своята безопасност!“, категоричен бе инж. Димо Кирилов.

Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“ на „Аурубис България“, сподели, че компанията най-малко има нужда от недоверието на хората по отношение на язовира и ще продължи да води разговори с тях. През последните повече от двадесет години, каза той, са натрупани неуредени въпроси, които трябва да бъдат решени.

Дружеството ще продължи да плаща таксите за водоползване, а къде ще бъдат превеждани парите – дали в общинския бюджет на Пирдоп или в полза на държавата, ще постанови българският съд, каза Тим Курт. Той заяви, че това е извън отговорностите на компанията и не зависи от нейното ръководство. Ако съществува такава възможност, посочи изпълнителният директор на „Аурубис България“, заедно с общината ще работим част от парите от тази такса да остават в района. Но това са две теми – първата е изясняване административния проблем, а другата е – къде да се плащат тези такси. От ключово значение е за комбината спорният въпрос да бъде уреден справедливо според съществуващото в страната законодателство. Ние сме на разположение за контакти с кметовете на Община Пирдоп и село Душанци да работим за изясняване и подобряване на ситуацията и това да стане на законово основание, заяви Tим Курт.

ФУТБОЛИСТЪТ ОТ ЗЛАТИЦА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
Prev Post ФУТБОЛИСТЪТ ОТ ЗЛАТИЦА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
Коледен поздрав от Елаците-Мед АД
Next Post Коледен поздрав от Елаците-Мед АД
Related Posts

Leave a Comment: