„Аурубис България“ Помага отбелязването на 155-та годишнина от рождението на Тодор Г. Влайков

  • 0
  • 94 преглеждания

По повод 155-та годишнина от рождението на Тодор Г. Влайков, „Аурубис България“ подкрепи издаването на книга „Читанките на Влайков“, проект иницииран от педагози от началното училище в град Пирдоп, чийто патрон е бележитият български писател, общественик и политик.

Книгата включва голяма част от текстовете на читанките на Влайков за учениците от начална степен на образование, издадени преди повече от 100 години. Малцина знаят, че Влайков е писал текстове за читанки, и целта на тази книга е да се разкрие още една страница от богатия интелектуален живот на учителя Влайков.

Книгата увлича съвременния читател и с мъдрите, непреходни мисли на народния учител, с включения животопис, спомени и статии за писателя,  с богатия снимков архив.

„Аурубис България“ поздравява съставителите на книгата д-р Иван Иванов и педагога от НУ „Тодор Г. Влайков“ Светла Георгиева, директора на училището Евдокия Богданова, както и целия екип, работил по отпечатването на това ценно за българската култура издание.

„Аурубис България“ се включи и в кампанията за събиране на средства за нов прожекционен апарат за най-стария читалищен киносалон в София – Кино „Влайкова“ в столицата. Кино „Влайкова“ е едно от културните богатства на България. През 1926 г., по инициатива на  Мария Влайкова, съпруга на Тодор Г. Влайков, е открита сграда, предназначена да помещава народното кино. Веднага след това новопостроената сграда на ул. „Цар Иван Асен ІІ“ е дарена на Министерството на народното просвещение, а малко по-късно киното вече носи името „Влайкова“.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“    В подкрепа на образованието в общините Пирдоп и Златица
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ В подкрепа на образованието в общините Пирдоп и Златица
ОФРОУД – СЪБОР  На „Хайдушка поляна“ край възрожденския град
Next Post ОФРОУД – СЪБОР На „Хайдушка поляна“ край възрожденския град
Related Posts

Leave a Comment: