БЪЛГАРСКАТА МИННО-ГЕОЛОЖКА КАМАРА ПОДКРЕПИ ЗНАНИЕТО Лов на съкровища в Природонаучния музей

  • 0
  • 55 преглеждания

По пътя на съкровищата в дните 8 и 9 юни преминаха над 1000 човека. Привлечени от тръпката на откритията, търсачите на знание бяха по следите на коприната, изследваха света на птиците и бозайниците, под лупа наблюдаваха разнообразието при минералите. Въоръжени с карта, малки и големи преследваха скритите кодове, за да достигнат до съкровището.

Домакинството на Националния природонаучен музей даде възможност инициативата на сп. „Знание Лов на съкровища“ да се разгърне в четирите етажа на музея сред многобройни експонати. Партньорството на Българската-минно геоложка камара осигури възможност по-задълбочено да се надникне в разнообразието на минералите и приложението им в ежедневието чрез поглед към работата на открит рудник за медни руди със съдействието на „Асарел-Медет“ АД и „Елаците-Мед“ АД, да се слезе виртуално в подземен рудник за медно-златни руди в компанията на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, да се разбере връзката между каолина керамичните чаши и белотата на хартията със съдействието на „Каолин“ ЕАД.

Под геоложката лупа на „Ридж  Консултантс“ ЕООД за посетителите се разкри нов свят – този на минералите. „Геотехмин“ ООД, “Геотрейдинг” АД, „Геострой“АД, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД се включиха активно към обогатяването на знанието с книги, класически заглавия и малки сувенири.

„Знанието е като минералите – изисква целенасочено търсене, натрупва се във времето, зависи от условията и средата, подава се на обработка и рафиниране. Знанието за природните богатства, техните свойства и характеристики, допринася за нашия по-добър живот.“ – сподели Иван Митев, директор на Българската минно-геоложка камара.

Знаете ли, че: Коприната, луксозна стока и днес, е белтъчно  влакно, добивано от пашкула на черничевата копринена пеперуда. Нишката от един копринен пашкул може да достигне дължина от няколко хиляди метра. От 1 гр. злато може да се изкове тънък лист с размер 1 м2.

Текст и снимка: ДПМЧ

Хайдути бродиха отново из Златишкия балкан
Prev Post Хайдути бродиха отново из Златишкия балкан
Огромен интерес от чужди телевизии към Копривщица
Next Post Огромен интерес от чужди телевизии към Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: