Хайдути бродиха отново из Златишкия балкан

  • 0
  • 57 преглеждания

На 8 юни в съботния ден се проведе хайдушки поход в Златишкия балкан. Осъществи се една идея, която имаше за цел да пресъздаде излизането и живота на хайдушка чета в планината. Предвидени бяха срещи с овчари, отсядане в стари колиби, носещи мириса на миналото и посрещнали с гордост бъдещето.

Походът тръгна в уречения час от местността „Спасовото кладенче“ над гр. Златица, нагоре към подножието на връх Голеш. Почти всички участници в него бяха облечени в народни носии, а мъжете в облекла на хайдути в пълно бойно снаряжение или в униформите на турски аскер и башибозук.

Преходът беше осъществен в пресечена местност и ходенето не беше малко, но за истинските мъже и жени родолюбци това не беше проблем. Природата е фантастична, от високото се откриват прекрасни панорамни гледки.  В похода взеха участие представители на клуб „Родолюбие”, Регионален клуб „Поп Недельо” от с. Мирково, към Национален клуб „Традиция”, членове на патриотичната организация от  Нова Загора, Сливен, Чепеларе, Панагюрище, както и участници от Пловдив, град Съединение, родолюбци от цялата страна.

Не толкова подготвените физически достигнаха с превоз до позициите на потерята, която беше при един овчарник в планината. На поляната беше пресъздаден сблъсък на хайдушка чета с турска потеря. В действие влязоха черешово топче, пушки, саби, шишанета и ножове, а всички участници показаха боен дух и артистизъм в пресъздаването на ситуацията.

Събитието се осъществи с подкрепата на Община Златица, медиен партньор е Сдружение „Всички на мегдана”, чиято цел е създаване на кратки филми с родолюбива насоченост за популяризиране на инициативи и събития, свързани с българската история, култура и природа. Походът беше осъществен по инициатива на Явор Ангелов, а местен водач на групата беше Стоян Зяпков. За някои от жителите на Златица, които присъстваха за пръв път на подобно събитие, това беше вълнуващо преживяване. За всички участници включването в инициативата бе едно разтоварване от ежедневието, потапяне в една друга реалност и време, споделяне на любовта към родината и изконните български традиции, на общите възгледи и убеждения, и начин за съхранение на българската история, култура и на живот.

Талантлива художничка представи картини в първа изложба
Prev Post Талантлива художничка представи картини в първа изложба
БЪЛГАРСКАТА МИННО-ГЕОЛОЖКА КАМАРА ПОДКРЕПИ ЗНАНИЕТО  Лов на съкровища в Природонаучния музей
Next Post БЪЛГАРСКАТА МИННО-ГЕОЛОЖКА КАМАРА ПОДКРЕПИ ЗНАНИЕТО Лов на съкровища в Природонаучния музей
Related Posts

Leave a Comment: