БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ НА РОТАРИ КЛУБ ПИРДОП

  • 0
  • 93 преглеждания

Събра 15 016 лева за чиста вода на децата от Средногорието

Традиционният благотворителен коледен бал на Ротари клуб Пирдоп тази година се проведе на 9 декември в едно от заведенията в града. Той бе посветен на инициативата и проекта на членовете на благотворителната организация „Чиста вода за децата от Средногорието.

Ротарианците са се обединили от каузата във всичките единадесет детски градини в седемте общини – Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, за техните 30 групи с възпитаници, да бъде инсталирана по една система за пречистване на питейната вода, която да осигури на малчуганите всекидневно качествена и безвредна живителна течност, докато се обучават и забавляват в детските градини. Проектът на Ротари клуба е широкообхватен и в подкрепа на идеята на ротарианците, която е в процес на реализация, са трите големи предприятия в района – „Арубис България“, „Елаците-Мед“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, както и много техни съмишленици в благотворителите прояви. На видеостената на заведението се прожектираше специален клип за проекта.

На коледният бал, открит от президента на клуба Цветан Бакърджиев и започнал с традиционната молитва и химните на Република България и Ротари, присъстваха кметовете на общините Златица – инж. Магдалена Иванова, на Мирково – Цветанка Йотина, на Пирдоп – Ангел Геров и Чавдар – Пенчо Геров. Сред гостите бяха още народният представител Лало Кирилов от Пирдоп, председателят на ОбС – Златица инж. Асен Плахов, директорите на детските градини в Пирдоп и Златица, както и на ПГТХТ, представители на ротари клубовете в Карлово, Охрид от Република Македония и Пирот – Република Сърбия, бизнесмени, общественици, членовете на Инер Уил клуб и много приятели на пирдопските ротарианци, почти всички със съпругите си. Водещи и активни участници в организацията на бала бяха членове на Интеракт клубовете в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица и ПГТХТ – Пирдоп.

Специална изненада за присъстващите бяха възпитаниците на Детска градина „Слънце“ в гр. Златица, с ръководители Нели Събева и Ваня Златкова, които представиха народния обичай „Бъдни вечер“ и посрещането на скъпите гости – коледарите, в едно българско семейство. Малчуганите с артистизъм и силно родолюбиво чувство показаха, че добре са усвоили обредната практика на нашите предци от миналото. Затова щедро бяха възнаградени с аплодисменти от присъстващите на събитието и заслужено получиха лични подаръци от домакините на бала.

Подкрепа на инициативата на ротарианците от Пирдоп от името на кметовете на седемте общини изрази Цветанка Йотина. А управителят на фирма „Кристъл Уотър България“ Атанас Стойчев, който ще достави инсталациите за чиста вода, обясни какво представлява системата. Цената на една такава инсталация е 469 лв., като тя позволява в денонощие да осигурява чрез петстепенна филтрация с обратна осмоза около 280 л. чиста вода. Той бе осигурил и машина за кафе напитки и чиста вода, с която да демонстрира възможностите на компанията си и да помогне за каузата на пирдопските ротарианци. Всяка чаша с гореща или студена напитка струваше по 1 лев и събраната по време на събитието сума от закупените от тях, накрая бе прибавена към средствата за благородната кауза.

Съпричастие към проекта на Ротари клуб Пирдоп изразиха със специално обръщение към присъстващите на бала бившият член на клуба Красимира Гюлеметова, която дари 500 лв., както и побратимените с пирдопчани ротари организации от Карлово, Пирот и Охрид. Пастпрезидентът на пиротчани Сърджан Митрич поздрави домакините за проекта, а президентът на охридският клуб Сандре Търповски подари на колегата си Цветан Бакърджиев ефектна медна чиния, изработена от 97-годишен майстор на такива изделия от родния си град, както и сумата от 300 лв., и лично от себе си още 200 лв. Президентът на карловските ротарианци добави 150 лв.

В програмата на коледния бал на Ротари клуб Пирдоп изява имаше Брас Бенд „Еликсир“ от гр. Ловеч, с ръководител Тотко Рогашки. Неговите възпитаници, сред които се откроиха солистката Симона Стефанова, както и изпълнителите на саксофон Силвия Маринова и Маринела Дочева, и Ана-Мария Пламенова на барабани, изпълниха популярни народни, рок и евъргрийн песни и народни хора, които вдигнаха на крака много любители на фолклора. По-активни в тях бяха дамите, а от ротарианците се отличи като танцьор инж. Любомир Гарчев. За настроението на всички през останалото време се погрижи диджей Добрин Стойков.

Точно в полунощ президентът на Ротари – Пирдоп Цветан Бакърджиев обяви събраната сума за проекта „Чиста вода за децата на Средногорието“ – от подкрепа на каузата от фирми и организации, дарения на ротарианци и присъстващи на бала, наддаванията в търга и томболата – общо 15 016 лв. Освен от трите големи компании, съпричастни към инициативата, по-крупни суми за инициативата дадоха „ДиБи Карго България“, дамите от Инер Уил клуб, „Симов Ойл“, семейства Чобанови, Дичеви, Бакърджиеви, Красимира Гюлеметова, Лало Кирилов и др.

Емоции и настроение на ротари търг и томбола

По време на благотворителния коледен бал на Ротари клуб – Пирдоп се разиграха и традиционните за подобен род събития на ротарианците томбола и търг за откупуване на специално предоставените от Нелина Петкова, Инер Уил клуба и избрани от организаторите предмети.

Интеракторите от училищата в Златица и Пирдоп и Любов Бакърджиева изтеглиха номерата на закупените билети от томболата, а печелившите се оказаха предимно дами. Не липсваха късметлии и сред мъжете. С № 185 Тошка Чобанова спечели термус. Комплект за нес-кафе с чаша, и шейкър / миксер, отидоха при Нели Герова, а Снежана Янева се сдоби с многофункционален портативен радиопарат. Сред представителите на силния пол народният представител Лало Кирилов се обогати с порцеланова чаша с образа на дете от билборда на Ротари клуба за инициативата, а Андрей Симов спечели красива порцеланова кутия с коледни мотиви. На ковчежника на благотворителната организация Иван Нешков се падна шише за чиста вода, което той веднага се опита да напълни от филтриращата машина.

Много емоции и настроение, както е било винаги, предизвика търгът за атрактивни предмети, воден по традиция от инж. Любомир Гарчев. Наддаването започна с албума „Ловът в България“ в комплект със суджук от дивечово месо, който бе с начална цена от 80 лева, но се продаде за двойно повече и стана притежание на депутата Лало Кирилов. Красива картина на художника Живко Желев от Габрово, с пейзаж от Етнографски музей „Етъра“, дарена от Инер Уил клуба за търга, стана обект на множество колекционерски страсти. От началните 110 лв., със стъпка 30 лв., първи започна наддаването инж. Любомир Гарчев. Почти двойно обаче, веднага го изпревари Дамян Ненов, който предложи кръгло 200 лв. Инж. Гарчев не остана „по-назад“ и предложи 250 лв., но бе предизвикан да повтори офертата си с 370 лв., след като Дамян Ненов и Андрей Симов дадоха последователно 310 и 340 лв. В „битката“ за „трофея“ се включи и Стойно Иванов, който изведнъж вдигна цената на 500. В крайна сметка, след финални наддавания между Любомир Гарчев и Андрей Симов, последният я спечели за 660 лв.

Пирдопска коледна питка, произведение на кулинарния майстор Бакърджиева – старша, се откупи от кмета на община Пирдоп Ангел Геров, за 115 лв., при първоначална цена от 65. Собственикът и пожела да бъде раздадена веднага на присъстващите на бала. Ефектна торта с чешма и от бял шоколад и логото на проекта „Чиста вода за децата от Средногорието“ взе президентът на Ротари Пирдоп Цветан Бакърджиев за 220 лв. Общо от търга за благотворителната кауза бяха събрани 1715 лв.

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ
Prev Post КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ
В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“  Инвестициите в хората дават високи резултати
Next Post В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Инвестициите в хората дават високи резултати
Related Posts

Leave a Comment: