БОРИС ГЕЧЕВ ОТ ЗЛАТИЦА Чества рождения ден на Левски в местността „Старата бачия“

  • 0
  • 110 преглеждания

В деня на 183-я рожден ден на Васил Левски – 18 юли, познатият на мнозина в Средногорието откривател на старини Борис Гечев от Златица, направи преход от града до местността „Старата бачия“ (мандра) над града. Родолюбецът посветил разходката си по познатите му пътеки из Стара планина на годишнината от рождението на Апостола на Свободата, разказа г-н Гечев.

Поклонението му пред възпоменателната плоча, поставена на мястото, за да напомня на туристите и почитателите на миналото ни за Васил Иванов Кунчев, е било съпроводено и с нови негови открития. Докато се отморявал под вековните буки в местността, където на 20 юли 1867 г. се срещат и обединяват четите на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски, и на водените от войводата Филип Тотю четирима бунтовници, успял да открие и реликви от онези времена. Сред находките му са няколко патрони за пушки, барабан на шестзаряден револвер, сребърна австрийска монета от 1804 г. с номинал от 20 кройцера и изображение на Франц II, която е служила за накит, оловни куршуми, остриета на два ножа и други.

Борис Гечев сподели, че артефактите от Възраждането ще дари на Община Златица, за да бъдат изложени в свещоливницата на църковния метох, където е експозицията за посещенията в града на Васил Левски.

Бридж клуб „Челопеч“ с две купи от престижни състезания
Prev Post Бридж клуб „Челопеч“ с две купи от престижни състезания
ПРИКЛЮЧЕНИЯ В ДЪЖДА С БОРИС ГЕЧЕВ  В търсене на тракийски древности
Next Post ПРИКЛЮЧЕНИЯ В ДЪЖДА С БОРИС ГЕЧЕВ В търсене на тракийски древности
Related Posts

Leave a Comment: