Честваха Деня на Свети Теодор Тирон

  • 0
  • 97 преглеждания

За буновчани празничните дни продължиха и след националния празник,  с честването 4 март на храмовия празник на тяхната църква „Свети Теодор Тирон”. Смята се, че този светец пази християните от грехове.  В празничния ден на 4 март в храма беше отслужена тържествена света литургия от ставрофорен свещеноиконом хаджи Йордан Георгиев.

След водосвета празненството се прехвърли в двора на училището. Мероприятието е организирано  от община Мирково и от кметство Буново. Гост на празника беше и кметът на общината Цветанка Йотина, която поздрави местните жители с техния празник. Тя разказа интересни факти за историята на църквата, построена през 1843 г. и изографисана от двама зографи от Дебърско.

Изграждането на храма през този ранен етап свидетелства  за това колко будни, трудолюбиви  и духовно развити хора е имало тогава по тези земи.  Г-жа Йотина призова призова домакините си да бъдат смирени, но не примирени и да носят духа на християнството и българщината.

Кметът на Буново Николай Точев изказа благодарност на всички  дарители за храмовия празник. Средствата за курбана, за богатата трапеза и за музикантите са осигурени от спомоществователи от Буново и от Мирково. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха жените от клуб „Мирковско хоро” и Етрополската духова музика.

През цялото време настроението беше поддържано от прекрасните изпълнения на жените от клуба с ръководител Камелия Иванова.  Изиграха се много народни хора от всички етнографски области на България, а ръководителката често сама се хващаше на хорото. Музикантите от Етрополе показаха завиден репертоар и класа на професионалисти, което напълни очите, душите и сърцата на всички присъстващи с приятни и положителни емоции.

В МИРКОВО И БУНОВО  Възрожденски песни за героите на Освобождението
Prev Post В МИРКОВО И БУНОВО Възрожденски песни за героите на Освобождението
АУРУБИС БЪЛГАРИЯ И ДЕТСКО-ЮНОШЕСКАТА АКАДЕМИЯ НА ПФК „ЛУДОГОРЕЦ”
Next Post АУРУБИС БЪЛГАРИЯ И ДЕТСКО-ЮНОШЕСКАТА АКАДЕМИЯ НА ПФК „ЛУДОГОРЕЦ”
Related Posts

Leave a Comment: