ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДВЕГОДИШЕН МЪЖ ОТ КОПРИВЩИЦА

  • 0
  • 52 преглеждания

Изчезна в преспите на Стара планина

 

За по-малко от десет дни се случиха два инцидента с изгубени в планините Средна гора и Стара планина копривщенци. Първият, за който информирахме вече, завърши благополучно и с намиране на 18-годишния младеж. За втория до редакционното приключване на броя нямаше положителни резултати.

Акцията по издирването му е преустановена. Трагичният инцидент е възникнал през нощта във вторник миналата седмица – 19 януари, разказаха запознати със случая.

Група колеги, работещи в Рудник „Челопеч”, се установяват на почивка в хижа „Мургана” над селото още в понеделник – 18 януари, като пристигат до планинския дом с автомобили. Между два и три часа през нощта във вторник един от тях – Пенко Иванов Стрелков, 42-годишен мъж, живеещ в гр. Пирдоп, заявява, че ще си тръгне за дома. Бил е под влияние на алкохол. Приятели са го убедили да се прибере в стаята за почивка и да си легне. Не е ясно кога той е напуснал хижата и е поел в неизвестна посока. Бил е облечен леко, в неподходящи за метеорологичните условия и време дрехи. Стрелков е от Копривщица, има четирима братя и майка.

Първи с издирването му се заемат неговите колеги. За случилото се е уведомена общината и кметът инж. Алекси Кесяков. В районното полицейско управление – Пирдоп за изчезването му е съобщено на 21 януари. Ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Пирдоп Марко Харалампиев е известен за инцидента към 10.45 ч. в петък – 22 януари. Веднага са предприети действия за провеждане на спасителна акция и издирване на загубилия се мъж в землището на село Челопеч. В нея се включват повече от 40 души, от които 19 спасители от Пирдоп, Пловдив и Сливен. В издирването участват водачът на планинско спасително куче Георги Стамов със своя четириног помощник Вихрен и лекар от гр. Пловдив, членове на ловно-рибарската дружинка, както и на туристическото дружество в с. Челопеч, с председателя Кръстьо Вътев. Спасителите поддържат постоянна връзка с кмета инж. Кесяков и предприемат обхождане на целия терен около хижа „Мургана”.

В петък и събота е проверено всяко дере и склон, обясниха участвали в акцията. Снежната покривка е голяма и по време на издирването самите спасители са пропадали в преспи на дълбочина до 1 м. Намиращият се в неизвестност от 19 януари Пенко Стрелков не е намерен. Търсенето е възпрепятствано от това, че няма информация в каква посока е тръгнал, а и поради многото следи, оставени в района. Информациите за него са объркващи и противоречиви. Някои колегите му са заявили пред спасителите, че не познава терена в околностите на хижа „Мургана”, докато други са на мнение, че добре се ориентира в гората над с. Челопеч. Вероятността той да е пропаднал в преспа, е голяма. Температурите през нощта в планината са достигали до минус 25 градуса по Целзий. Оценката на ситуацията е, че поради късното известяване за загубилия се мъж и организиране на неговото издирване от планинските спасители, шансовете му за оцеляване в Балкана в това време са минимални. По тези причини акцията по търсенето му е преустановена в събота вечерта – 23 януари.  

От РПУ – Пирдоп съобщиха, че по молба на близките от 21 януари, Пенко Срелков е обявен за общодържавно издирване с телеграма № 3082 от 22.01.2016 г. на Главна дирекция “Национална полиция”. Той е облечен с черен панталон и тъмносиньо горнище. 

В КОПРИВЩИЦА
Prev Post В КОПРИВЩИЦА
Next Post ПИСМО ОТ „В И К” – СОФИЙСКА ОБЛАСТ
Related Posts

Leave a Comment: