ЧИТАЛИЩЕ „ТРУД И ПОСТОЯНСТВО“ – ЧЕЛОПЕЧ С двучасов концерт отбеляза юбилей

  • 0
  • 45 преглеждания

С голям концерт-спектакъл читалище „Труд и постоянство“ в с. Челопеч отбеляза 115 години от своето създаване. На 23 април салонът на културната институция се оказа малък, за да побере жителите и гостите на юбилея, дошли и да се насладят на таланта и уменията на десетките самодейци и изпълнители. Сред присъстващите бяха кметът на общината инж. Алекси Кесяков, административният директор на „Елаците-Мед“ и бивш председател на читалищното настоятелство инж. София Торолова,  общински съветници, представители на Ротари клуб – Пирдоп, ръководители на читалището в предишни години, негови дейци, дългогодишни самодейци, много челопечани.

Официалната част започна с поздравление към домакините от мажоретките и духовия оркестър „Маршируващи звезди“ и „Марчинг бенд“ – Златица, с ръководител Тодор Цачев. Разказана бе историята на читалище „Труд и постоянство“ и уважени хората, отдали време, талант и сили за неговото развитие и утвърждаване през годините. Слово за мястото му в живота на челопечани, преди и сега, произнесе председателят на настоятелството Радка Костова. Тя връчи специални плакети и благодарствени грамоти на инж. Кесяков, на дългогодишните ръководители на институцията Златан Павлов, Цвятко Четьов, Маргарита Богданова, инж. София Торолова, Пека Кръстева, на Иван Нешков от Ротари клуб – Пирдоп, на работили в читалището секретари и библиотекари, хореографи и самодейци. Всички те получиха и по една прекрасна червена роза, а г-жа Костова – огромни кошници с цветя и много приветствия. Обещаващо прозвучаха думите на инж. Алекси Кесяков, че трябва да се реализира проект за разширяване капацитета на сцената и салона, защото с всяка измината година се увеличава броят на самодейците и зрителите, които се радват на тяхното изкуство.

Поздравителни адреси до колективите на читалището – юбиляр бяха изпратили изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков, кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, учебни заведения и настоятелства на читалищата в региона. Специално уважение бе изразено от водещите на тържеството към основателите на културната институция през 1901 г., чийто имена бяха припомнени. В тяхна чест бе изпълнен и танцът „Пролетна китка“ от най-малките самодейци от състав „Прощапулници“.

В спектакъла, подготвен по сценарии на Жанна Центовская, със запомнящи се изпълнения се изявиха всички творчески състави и изпълнители, развиващи дейност при читалище „Труд и постоянство“ – Челопеч. На сцената се изявиха пет поколения танцьори и няколко певчески формации, а бурни аплодисменти от публиката заслужиха двете дами от театралната трупа, които представиха скеч за живота на пенсионерите от селото след 10 години.

Във връзка с юбилея бе обявен конкурс за рисунка и художествено слово под надслов „Читалище любимо от миналото светиш със силата на българския дух“, посветен на празника. Обявени бяха победителите в отделните възрастови групи, някои от които прочетоха творбите си. За рисунка наградата получи Памела Маринова. В категорията за литературна творба, във възрастовата група до 16 години, бе отличено стихотворението на Зорница Семерджиева. При творците над 16 години наградата взе Маргарита Богданова. Грамоти и поздравления за произведенията си получиха още Гергана Ангелова и Никола Берберов.За конкурса са получени творби от творци от гр. Златица и гр. Троян, които също бяха отличени с награди.  

Продължилият два часа концерт завърши с Многая лета, тържествен камбанен звън и внасяне на сцената на голямата юбилейна торта, със свещички с годините на юбилея, на която се зарадваха най-много децата – самодейци. Залата се изпълни със станиолови фойерверки, а благодарните за доставеното удоволствие зрители дълго след това, вече извън салона, продължиха да споделят възхищението и преживяната емоция от спектакъла помежду си.        

ДЕЦАТА ОТ ГРУПА „МЕЧО ПУХ“ ПРИ ОДЗ – ЗЛАТИЦА  Деца гостуваха в община за два празника
Prev Post ДЕЦАТА ОТ ГРУПА „МЕЧО ПУХ“ ПРИ ОДЗ – ЗЛАТИЦА Деца гостуваха в община за два празника
Пирдопската гимназия организира Ден на отворените врати
Next Post Пирдопската гимназия организира Ден на отворените врати
Related Posts

Leave a Comment: