ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ПЕТРИЧ Отбеляза с концерт 120-годишен юбилей

  • 0
  • 127 преглеждания

На 4 ноември на площада в село Петрич, пред фриза в прослава на Априлското въстание, се проведе празничен концерт, посветен на 120-годишния юбилей от основаването на Народно читалище „Оборище – 1897”. Гости на събитието бяха кметът на Община Златица инж. Магдалена Иванова, председателят на Общинския съвет Асен Плахов, представители на Инер Уил клуб – Пирдоп и на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед” – Мирково.

Поканата на организаторите бяха уважили още бивши и настоящи културни дейци от Петрич, град Златица, селата Карлиево, Смолско, Каменица.

Празничната програма беше открита от 6-годишния Христо Гинчев от село Чавдар, който облечен в народна носия рецитира гордо стихотворението „Аз съм българче” на патриарха на българската литература Иван Вазов. На последния куплет Христо високо развя и българския трибагреник, с което спечели симпатиите и аплодисментите на присъстващата публика. След него Мария Ангелова – член на Читалищното настоятелство, прочете доклад за основаването и дейността на читалище „Оборище” през своето съществуване от края на 19 век, до наше време. Искрата на народното творчество е провеждана в три столетия – 19, 20 и 21 век.

В богатата концертна програма се включи групата за автентичен фолклор към читалището – юбиляр. Дамите бяха облечени в стари петришки костюми и изпълниха няколко песни. След тях се представиха световните шампиони по спортни танци от село Челопеч – двойката Памела Маринова и Станислав Шутилов, с художествен ръководител Стойчо Соколов, трениращи в редиците на Клуб по спортни танци „София Данс”. Те изпълниха два танца, а след тях се изяви и даровита фолклористка Цветанка Георгиева от град Златица. Тя представи пред публиката автентична народна песен от село Петрич, научена от нея при инициативата на читалището „Нека съхраним богатия песенен фолклор на село Петрич”. Дуетни две песни тя изпълни заедно със своята дъщеря Николина Георгиева, които бяха аплодирани от зрителите.

Цветанка с съобщи, че на концерта се представя с автентична народна носия от село Петрич, предоставена й за ползване от читалището – юбиляр. Тя е комплект от сукман, риза, престилка, кърпа със сарафлъци и сребърни чапрази.

С народни хора да поздравят юбилярите специално от село Църквище бяха дошли членовете на танцов състав „Момина скала” към Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров”. С музикален поздрав за присъстващите на концерта в село Петрич, се представиха жените от групата за автентичен фолклор към читалище „Отец Паисий” в село Смолско. Концертната програма завърши с изпълнения на домакините от село Петрич, като дългогодишната самодейка Делка Петрова прочете и стихотворението „120 години читалище „Оборище”.

Непринудено и извън програмата, дългогодишната участничка във фолклорната група Милка Лукова, изпълни стара петришка песен. По здравословни причини тя вече не посещава репетициите на групата, но още веднъж тя доказа, че огънят на българщината гори в нейното сърце. След нея със солово изпълнение за финал концерта се представи отново Цветанка Георгиева, която прикани всички на едно общо народно хоро.

Поздравителни адреси и приветствия за юбилея на читалището бяха поднесени от кмета на Община Златица инж. Магдалена Иванова, която изрази задоволството си от празника. Тя подари книги, които да се ползват от читателите на библиотеката. Представител на „Елаците-Мед” поднесе от името на изпълнителния директор на дружеството инж. Драгомир Драганов и на административния директор инж. София Торолова приветствия по повод празника на едно от най-старите читалища в района на Средногорието. На юбилярите беше подарена медна икона на светите равноапостоли Константин и Елена и кошница с цветя. Отбеляза с концерт 120-годишен юбилей. Кошница с цветя и поздравителен адрес ден преди това бяха подарени на петричани и от д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Приветствие към юбилярите поднесе и Тодорка Пашова – представител на Народно читалище „Любен Каравелов” в село Каменица. Цветя и подаръци бяха получени и от други гости.

От името пък на организаторите, всички участници и гости получиха подаръци и рекламни материали, юбилеен вестник „120 години читалище „Оборище”, грамота, фотоколаж „Спомени от преживяното”, както и сувенирна кукла от Средногорието. Празникът завърши с коктейл, подготвен от екипа на Туристически комплекс „20-ти Април” в град Копривщица. Празничният концерт на читалище „Оборище” беше реализиран с финансовата подкрепа на рудодобивните и преработвателни дружество „Елаците-Мед”, „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, „Аурубис България” и Община Златица. Към тях юбилярите изказаха своята благодарност за съпричастието към юбилея.

В ЗЛАТИЦА   Барелеф и паметна плоча за героя Цено Куртов
Prev Post В ЗЛАТИЦА Барелеф и паметна плоча за героя Цено Куртов
МИРКОВСКАТА АТЛЕТКА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА
Next Post МИРКОВСКАТА АТЛЕТКА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА
Related Posts

Leave a Comment: