В ЗЛАТИЦА Барелеф и паметна плоча за героя Цено Куртов

  • 0
  • 117 преглеждания

Алеята на паметта и славата в гр. Златица на 1 ноември се обогати с още едни барелеф и паметна плоча към него. В Деня на народните будители кметът на общината инж. Магдалена Иванова и председателят на Общинския съвет Асен Плахов откриха паметните знаци, с  които се отдава заслужена признателност и почит към героя от Преображенското въстание от 1903 г. Цено Куртов.

Това е четвъртият паметен знак, посветен на живели или родени в града заслужили за националната ни история и за Златица българи. В алеята има вече барелефи на поборника и първи кмет на Златица след Освобождението Нено Гугов, на народния представител на Оборище и в българския парламент през 1885 г. Георги Чолаков, както и на участника в Съединението Събко Милков.

Идеята за направата на паметната плоча и барелефа, който изработи скулпторът Петър Пашов, е на инициативен комитет. Стана традиция в ден като този за народните будители, в Златица да се организира паметно събитие, с което да се отбележи празника и да се възвеличат личности, с които Златица се гордее.

На церемонията присъстваха работещи в общинската администрация и на читалище „Христо Смирненски“, педагози от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, общественици и граждани. Койка Алексиева припомни живота и делото на войводата от Преображенското въстание унтерофицер Цено Куртов, който напуска българската войска, за да се включи в освободителните борби на сънародниците ни от Одринско.

Ранен в битката за Енияде на 8 август 1903 г. (ст. ст.), още не възстановен напълно, той се завръща в редиците на борците и отново повежда своята чета. А след разгрома на въстанието се присъединява към отрядите, които водят борба с поробителите в Югозападните български земи. В сражение с над 3000 души редовна турска войска при село Драмча, Кочанско, на 2 април 1905 г., той загива, заедно съгражданите си Владимир  Йорданов, Васил Колибанов и Черньо Киров и цялата си чета от 18 души.

С едноминутно мълчание присъстващите изразиха уважението си към войводата. На новооткритите барелеф и паметна плоча бяха поднесени венци и цветя от името на общината и общинския съвет, организацията на ВМРО в Златица и граждани.

Изложба „Копривщенските будители“  в галерия „Палавееви къщи“
Prev Post Изложба „Копривщенските будители“ в галерия „Палавееви къщи“
ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ПЕТРИЧ  Отбеляза с концерт 120-годишен юбилей
Next Post ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ПЕТРИЧ Отбеляза с концерт 120-годишен юбилей
Related Posts

Leave a Comment: