ЧЛЕНОВЕ НА ТД „СВИЩИ ПЛАЗ 2013“ Проведоха поход до паметника на руските войски в прохода Арабаконак

  • 0
  • 88 преглеждания

На 3 март пред паметника на руските войски в прохода Арабаконак на Стара планина членове на Туристическо дружество „Свищи плаз – 2013 отдадоха почит на загиналите за Освобождението на България. В слънчевото утро десетки граждани се отправиха към паметника Ташкисен (край село Стъргел), където се поклониха и положиха венци и цветя. Походът е част от годишния план на сдружението, и в него се включиха 20 членове, включително младежката група, водени от председателя Здравко Тодоров и други членове на дружеството.

Всяка година в деня на националния празник жителите от трите съседни села Горно Камарци, Стъргел и Долно Камарци, посещават паметника на Арабаконак. Много хора се събраха пред монумента на загиналите около 800 българпи от района по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

От 2004 г. Община Горна Малина организира честването, а от три години това се прави съвместно с Община Ботевград. Кметът на Община Горна Малина инж. Ангел Жиланов поздрави присъстващите. Приветствие поднесе Роберт Шестаков, съветник по образованието в посолството на Руската федерация в Република България. Той изказа своето задоволство, че народът ни цени ролята на Русия за освобождението на България и от оказваната почит неговите сънародници, паднали в боевете при преминаването на прохода.

Ученици представиха композиция от стихове за празника. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от общините Горна Малина, Ботевград, кметствата в селата Долно Камарци, Горно Камарци, Стъргел, Осоица, Детска градина „Вяра, Надежда и Любов“ и читалището в Горна Малина, Ловно-рибарско дружество „Арабаконак“, ТД „Свищи плаз 2013“ град Златица, и други.

Достоен завършек на поклонението беше изпълнението на двама гайдари от състава „Родопски хайдути“ гр. Смолян към Национално дружество „Традиция”. Въпреки че не беше обявено официално, на поклонението спонтанно се стекоха много хора, като отдадоха своята почит и преклонение към освободителите.

Трикольор се развя от жп моста на Буново
Prev Post Трикольор се развя от жп моста на Буново
143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО  Зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл в Златица
Next Post 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО Зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл в Златица
Related Posts

Leave a Comment: