143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО Зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл в Златица

  • 0
  • 65 преглеждания

На 2 март в голямата зала на читалище „Христо Смирненски“ – Златица се състоя патриотичен концерт по повод 3-ти март, националният празник на Република България. Събитието беше открито от Димитринка Стоянова, Стоянка Балова - Горицова и Гергана Атанасова, които поднесоха на публиката малко известни факти и стихове, посветени на славното българско минало.

Репертоарът на Симфониета „Враца“ и трио „Тенорите“ в представлението им „Възраждане“ бе силно въздействащ и зареди зрителите с високи дози родолюбие, Той започва с родния химн и продължи с най-обичаните възрожденски и революционни песни по стихове на Добри Чинтулов, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Любен Каравелов и други наши поети от епохата на Възраждането и след Освобождението.

Тенорите Александър Господинов, Илиян Недев и Кирил Илиев покориха публиката още с първата си песен „Край Босфора“, а патриотичният градус се повишаваше с всяко следващо изпълнение – „Къде си, вярна ти любов народна“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Стани, стани, юнак балкански“, „Панагюрските въстаници“ и много други. За експресивността на концерта допринесе и актьорът Емил Пеняшки. Диригентът Христо Павлов водеше оркестъра си професионално. Всички български възрожденски, патриотични и революционни песни изпълниха залата с бурните аплодисменти на зрителите, заели места в залата, при спазване на изискванията за отстояние помежду си.

Публицистиката, прозата и поезията, хрониките и лириката, цялото музикално-театрално представление накараха всички зрители да се замислят за Родината, Историята, Живота и Любовта. Представени бяха и моменти от освобождението на Златица преди 143 години и влизането в града на войските на генералите Дандевил и Брок. А последното изпълнение, което е от любимия на всички българи албум на Емил Димитров, „Моя страна, моя България“, изправи присъстващите в залата на крака и предизвика продължителни овации.

Благодарности за преживяното към гостите поднесе кметът на Община Златица инж. Стоян Генов. От ОбА и зрителите на творците на вълнуващия спектакъл беше поднесена красива кошница със свежи цветя. А след концерта желаещите имаха възможност да се снимат с тенорите и да си закупят новия им музикален диск.

ЧЛЕНОВЕ НА ТД „СВИЩИ ПЛАЗ 2013“  Проведоха поход до паметника на руските войски в прохода Арабаконак
Prev Post ЧЛЕНОВЕ НА ТД „СВИЩИ ПЛАЗ 2013“ Проведоха поход до паметника на руските войски в прохода Арабаконак
Поклон пред героите – освободители
Next Post Поклон пред героите – освободители
Related Posts

Leave a Comment: