Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ Участва дистанционно в живо предаване по Дарик радио

  • 0
  • 102 преглеждания

За втори път през последните месеци вицепрезидентът на „Дънди Прешъс Металс България“ д-р инж. Илия Гърков участва „на живо“ в „Дарик кафе“, по едноименното национално радио. Връзката с него този път бе осъществена дистанционно на 15 април, малко след 10 часа сутринта, от журналистите Михаил Дюзев и Иво Райчев, водещи сутрешния блок на предаването.

Заради включването си в ефир д-р инж. Гърков отложи предварително планираното за същия ден слизане под земята в рудник „Челопеч“. Той разговаря с журналистите от офиса си в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Работата на двете дружества в Челопеч и Крумовград, протича нормално, макар да са намалени доставките на резервни части и суровини, спрени са и някои проекти. Независимо от това, плановите задачи се изпълняват в срок. Полагат се грижи от страна на ръководството на предприятията за опазване здравето на служителите, помага се на местните общински болници, здравната система, заета с преодоляване на пандемията.

„Миньорите са хора, които са свикнали да се справят с трудности, – каза д-р инж. Илия Гърков. – Това са корави и отговорни момчета и момичета, защото естеството на нашия бизнес създава по-различна степен на отговорност и разбиране към ограниченията и предизвикателствата“, подчерта в ефир той. И сподели за предприетите мерки за опазване здравето на работещите в двете компании. Още в началото на кризата с Ковид-19 са спрени всички пътувания из страната на специалисти и експерти, посещенията на външни лица. Извършва се в пъти по-често от предписанията на националния кризисен щаб дезинфекциране на работните помещения, площадки и подходите към тях. Всеки работник или служител, преди да премине през входа на предприятията, се проверява с термокамера, задължително е използването на маски.

„Персоналът, който може да изпълнява задълженията си от вкъщи, работи на дистанционен режим у дома; погрижили сме се служителите над 60 години, включително и трудоустроените, да са по домовете си“, каза д-р инж. Илия Гърков. Няма съкратени служители в дружествата. „Гордея се с нашите хора! Никой не злоупотребява със свободата, която сме дали!“ – изрази задоволството и благодарността си към тяхната отговорност той.

Изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ заяви, че на световните пазари на металите търсенето е спаднало. В минния бизнес има цикличност и на всеки 7 до 12 години, се наблюдава срив на цените, поради натрупване на количества метали, за които няма търсене. Настоящата криза е извънредна, не е предизвикана от този проблем, а от забавянето на китайската икономика, в резултат на пандемията, което се отразява и на световната. Цената на цветните метали спадна значително, а на благородните е „замръзнала“ на достигнатото към момента ниво, обясни д-р инж. Илия Гърков. Като се аргументира, че различни са потребителите, сред които забавянето на производството също е сериозно. Медта и другите цветни метали, се използват главно в производството на проводници, а при благородните – в електрониката, за компютри, смартфони, системи за комуникации. Това се отразява негативно на минния бизнес. И образно даде пример: в 1 куб. м. руда съдържанието на благородни метали е около 9 – 11 гр., а в 1 куб. м. айфони, е между 10 и 12 кг.

Ще има промяна в ситуацията на пазара, остава да се види в какво ще се изрази тя, заяви вицепрезидентът на „Дънди Прешъс Металс България“. Има сигнали за възстановяване на процесите в металодобивния бранш, но това ще става бавно, в най-оптимистичния вариант за около една  година ще се достигне нивото, което е било преди пандемията.

СКАЛНИ ОТЛОМЪЦИ  Складират до паметник на културата
Prev Post СКАЛНИ ОТЛОМЪЦИ Складират до паметник на културата
Златни пръстени за служители на „Аурубис България“
Next Post Златни пръстени за служители на „Аурубис България“
Related Posts

Leave a Comment: