Дъжд и много гости Златица

  • 0
  • 67 преглеждания

На 5 и 6 юни – четиридесет дни след Великден, на празника Свето Възнесение Господне, известното Спасово кладенче в местността „Санта Алан над гр. Златица, бе посетено от много хора. Параклисът в манастирския комплекс чества храмовия си празник.

Тържествата тук се организират във вечерните часове в сряда и продължават в четвъртък през целия ден. Архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев сподели, че обилен дъжд се изсипал над местността в сряда – вечер, но въпреки това, най-ревностните миряни, които винаги почитат празника, участвали в литургията. В четвъртък още от рано свещеникът започна тържествената служба, а множеството хора, спазващи традицията, не пропуснаха да се измият с лековитите води на Спасовото кладенче. И в този ден не се размина без дъжд – кратък, но обилен порой се изсипа отново над местността.

Сред гостите на празника бяха кметове от съседни общини, жители на селищата от региона, множество златичани, които всяка година на Спасовден пристигат тук, за да си запалят свещ за здраве и благоденствие, да получат благослов от предстоятеля на храма и да си вземат от светената вода.

Църковното настоятелство и майстор-готвачът Филатка Рашева и нейните помощнички се трудиха усърдно, за да стане традиционната гозба вкусна и навреме. Осем овце бяха жертвани на Свето Възнесение Господне. Благодарност отец Йордан отправи към колачите Гроздан, Георги Йорданов и Стоян Ранчев, които изпълниха ритуала. По две осигурили църковните настоятели и Общински съвет – Златица, дарения направили, както всяка година Станко Метанов и Цветелин Кънчев, една закупила презвитера Надка и др.

До късно след обяд не спря върволицата от хора към изворчето и местността, а освен от ароматния и вкусен жертвен курбан, всеки, които пожелаеше да си похапне сред природата, се възползва от изобилието скара, пиво и безалкохолни напитки. За децата лакомствата бяха най-различни, не липсваха и изделия за дома и играчки, предлагани от пътуващи търговци.

ПРОФ. ДИН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ  Удостоен със специалната награда на КРИБ за цялостен принос към икономиката на България
Prev Post ПРОФ. ДИН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ Удостоен със специалната награда на КРИБ за цялостен принос към икономиката на България
Възнесение Господне в с. Мирково
Next Post Възнесение Господне в с. Мирково
Related Posts

Leave a Comment: