Възнесение Господне в с. Мирково

  • 0
  • 110 преглеждания

С празничен водосвет беше почетен християнския празник на 6 юни - Възнесение Господне, известен и като Спасовден, от жителите на Мирково. Той отбелязва момента, когато  Иисус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след  Възкресението и винаги се пада в  четвъртък – 39 дни след първия ден на  Великден.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от  Дева Мария, той се изкачва на  Елеонски хълм до  Йерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята.

Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща  Светия дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца. Поради опасения от лошо време, в с. Мирково ритуалът за Възнесението Господне той беше извършен в двора на църквата „Свети Димитрий” от отец Николай Славчев. Той разказа за същността на празника и неговото място в църковния календар. Показа икона с Възнесение Господне и прочете текстове и псалми, които разясни на присъстващите.  За миряните беше приготвен курбан, осигурен с дарения от църквата и общината.

Дъжд и много гости Златица
Prev Post Дъжд и много гости Златица
СОЦИАЛНИЯТ ПАТРОНАЖ В МИРКОВО  Разнася топъл обяд на нуждаещи се с новия автомобил
Next Post СОЦИАЛНИЯТ ПАТРОНАЖ В МИРКОВО Разнася топъл обяд на нуждаещи се с новия автомобил
Related Posts

Leave a Comment: