Делегация на Унгария посети Копривщица на националния празник

  • 0
  • 98 преглеждания

В деня, в който отбелязахме националния си празник – 3 март, на посещение в Копривщица бе унгарска делегация, водена от държавния секретар на Министерския съвет на страната Миклош Шалтес, придружена от заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. В състава на унгарската делегация бяха и д-р Данчо Мусев – председател на Българското самоуправление в Унгария и Симеон Варга, който  представлява българската общност в Унгарския парламент.

Гостите на възрожденския град поднесоха венци на Мавзолея на Априлци и посетиха първото класно училище у нас през Възраждането, основано от Найден Геров през 1846 година, където днес се помещава общинският Жив музей. Малката Радостина Михайлова от възрожденския град, облечена в народна носия, посрещна гостите с питка и шарена сол. Ангел Ангелов приветства делегацията с добре дошли и каза, че българският народ посреща  скъпи гости по този начин.

Всичко в Копривщица е по-различно, заяви Ангел Ангелов, който придружаваше гостите, като обясни, че шарената сол е направена от различни билки, а питката е изработена от сръчни ръце на копривщенка.

Неделка  Терзийска-Йончева, екскурзовод в общинския Жив музей, запозна г-н Шалтес и придружаващите го лица с начина на преподаване в класното училище през 19 век. В етнографската зала бяха показани някои местни занаяти, тъкане на стан на кебета, напластяване на плъсти и др.

Няма нищо по-естествено от това да посетим града, който дава искрата на епичното Априлско въстание, довело до заветната свобода на българите от турско робство, споделиха гостите за целта на посещението си.  Направени бяха снимки за спомен.

В КОПРИВЩИЦА  Начало на рекултивацията на сметището
Prev Post В КОПРИВЩИЦА Начало на рекултивацията на сметището
Поклонение пред паметника на солдат Никифор в село Църквище
Next Post Поклонение пред паметника на солдат Никифор в село Църквище
Related Posts

Leave a Comment: