Поклонение пред паметника на солдат Никифор в село Църквище

  • 0
  • 79 преглеждания

С шествие от центъра на село Църквище, до паметника на първия загинал при освобождението на селищата от котловината преди 143 години руски войн – солдат Никифор, на 3 март жителите на селото отдадоха своята признателност и поклон към героите. В паметното събитие се включиха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, председателят на ОбС инж. Любомир Цветков, общински съветници, представители на институции и работещи в ОбА. Шествието бе водено от младежи, носещи венци и цветя и членове на регионален клуб „Традиция“ – Златица, с възрожденско знаме. Деца и възрастни развяваха националния трикольор.

Пред паметника на солдат Никифор малката Стиляна рецитира стихотворение за освобождението. А братята Нино и Чавдар Нинови разказаха за геройската отбрана на Златишкия проход и освобождаването на село Църквище през зимата на 1877 г. Кметският наместник на Църквище  Тотка Стойкова поздрави присъстващите с националния празник.

На паметника на героя бяха поднесени венци и цветя от Община и Общински съвет – Златица, Кметство Църквище, Регионален клуб „Традиция“ и от присъстващите на честването граждани. Членовете на родолюбивата организация произведоха изстрели в знак на почит към руските богатири с автентични възрожденски оръжия.

Делегация на Унгария посети Копривщица на националния празник
Prev Post Делегация на Унгария посети Копривщица на националния празник
ПЕТРИЧАНИ  Поднесоха цветя на паметника-костница в местността „Мурта“
Next Post ПЕТРИЧАНИ Поднесоха цветя на паметника-костница в местността „Мурта“
Related Posts

Leave a Comment: