ДЕЦА ОТ КОПРИВЩИЦА Спасиха домашен любимец

  • 0
  • 136 преглеждания

На 9 октомври работещи във фондацията „Четири лапи“ от столицата се притекоха на зов за помощ за спасяване на куче, паднало в резервоар за вода, за щастие – пресъхнал. Домашният любимец е изваден от затруднението благодарение на няколко деца от Копривщица.

Дарина Косева, Христина Джоголанова, Мая Белакова, София Тороманова, Филип Воденичаров, Ненко Юруков, Иван Кривиралчев и Веселин Белаков, ученици от 6 клас, били на излет извън града. Чуват кучешки лай, идващ изпод земята. Ослушали се и погледнали в дупката на бетонния резервоар, която била необезопасена и разбрали за бедата, в която е изпаднало клетото животно. Потърсили и донесли отнякъде дървена стълба. Не успели да помогнат на попадналото в резервоара куче, но за да облекчат страданията му в продължение на 4 дни се грижели за него, като му носели храна и вода. Добре, че били разумни и не се доближили до животното, което заплашително ръмжало.

Учениците потърсили помощ на национален телефон 112, но не получили подкрепа и тогава се обърнали към обичащата животните Милена Паралеева – служител в общинската администрация. Тя е инициатор на няколко благородни спасителни акции в помощ на пострадали животни и винаги страда за тях. Милена Паралеева веднага предприема стъпки за търсене на помощ, като най-напред говори със съпруга си Иван. Правят няколко опита да спасят изпадналото в беда и стресирано куче, но напразно – нямат нужното оборудване.

Грижат се за него докато Милена продължава да търси помощ от пожарникари и ветеринарни лекари в района. Последната й надежда остава Фондация „Четири лапи“. Въздъхва с облекчение, когато й обещават да пристигнат нейни представители на следващия ден. В уречения час те са пред Община Копривщица. Лъчезарните служители от „Четири лапи“ д-р Славея Иванова и Ивайло Христов със служебния си автомобил и оборудване ни извозват над Копривщица – в източна посока. Там ни посреща Иван Паралеев, който обяснява, че резервоарът от години е без наблюдение и не е обезопасен. Цяло чудо е, казва копривщенинът, че до сега няма пострадали.

Служителят на „Четири лапи“ Ивайло Христов прави няколко опита да се добере до пострадалото куче, но то достатъчно уплашено, ръмжи и не допуска никой до себе си. Със специална примка домашният любимец е спасен в специална клетка. Д-р Иванова му постави упойка, и след като заспа, бе щателно прегледан за травми.

За щастие пострадалото животно, което Ивайло Христов, определи че не е навършило година, бе здраво. Около един час, след като се събуди, кучето бе наблюдавано и когато се възстанови, бе пуснато на свобода. Продължилата 2 часа спасителна акция завърши със щастлив край. Кметът на Община Копривщица Генчо Герданов пое ангажиментът резервоарът да бъде обезопасен.  Хуманните копривщенчета са най-доволни и сърдечно благодарят на леля Милена Паралеева и съпругът й Иван, а на служителите от „Четири лапи“ пожелават да са здрави и благословени. От своя страна Милена Паралеева, трогната от тяхната благородна постъпка, отправи пожелание към младите си съграждани никога да губят вярата си в доброто.

КАРАТИСТИТЕ НА ПИРДОП  С медали от световно първенство
Prev Post КАРАТИСТИТЕ НА ПИРДОП С медали от световно първенство
В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК „ТОПОЛНИЦА“ - ЧАВДАР
Next Post В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК „ТОПОЛНИЦА“ - ЧАВДАР
Related Posts

Leave a Comment: