ДГ „ДОРА ГАБЕ“ - МИРКОВО Честват три празника наведнъж

  • 0
  • 93 преглеждания

Децата от ДЗ „Дора Габе” в Мирково отбелязаха три празника наведнъж. На специално подготвеното тържество децата от подготвителната група показаха пред своите родители и близки  уменията си в рецитирането, пеенето  и танците. Всички деца бяха празнично облечени, с прически, дори лек грим. Всяко дете изрецитира стихове за наближаващата пролет и за Баба Марта или за България .

Програмата беше богата на песни, посветени на първите цветя, на долетелите от юг птици, на пробуждащата се природа и нейните красоти. Неусетно и плавно децата преминаха към гордостта от това, че сме българи и изпълниха песента „Аз съм българче”. Кулминацията на тържеството стана драматизацията по легендата за хан Аспарух и началото в традицията за носене на мартеници от българите.

След този преход от обичта ни към Родината, се премина и към обичта към майките. Те бяха почетени с песни и танци, всяко дете беше изработило самостоятелно хартиено цвете, което подари на своята майка. Подареното цвете беше едновременно и покана за танц, а учителско жури определяше коя двойка от майка и дъщеря танцува най-добре.

За момчетата и техните бащи пък беше организирано следващото състезание. В него синът и баща му се състезаваха в най-бързото и качествено усукване на бели и червени конци за хубава мартеница. Тържеството, посветено на Баба Марта, Трети март и Осми март приключи с почерпка, осигурена от родителите.

Prev Post В ПГТХТ - ПИРДОП Българо-румънски празник навръх Трети март
В МИРКОВО И БУНОВО  Възрожденски песни за героите на Освобождението
Next Post В МИРКОВО И БУНОВО Възрожденски песни за героите на Освобождението
Related Posts

Leave a Comment: