В ПГТХТ - ПИРДОП Българо-румънски празник навръх Трети март

  • 0
  • 107 преглеждания


ПГТХТ „Никола Димов“, гр. Пирдоп, съвместно със Сдружение „Младежки договор за Европа 2012 – България“, посрещна гости от клуб Asociatia Tinerilor cu Initiativa Civica – Румъния в късната петъчна вечер на 3 март. Групата, състояща се от 14 ученици и двама ръководители, пристигна след дълъг път и бе топло приветствана от директора Павлина Ценова, както и от възпитаници на професионалната гимназия.

Събитието е част от съвместен българо-румънски проект „Памет за бъдещето“, целящ изграждането на трайни междкултурни връзки, партньорства и обмяна на опит. Възпитаниците на  ПГТХТ „Никола Димов“ посрещнаха приятелите си от Румъния със забавна програма от български народни песни и танци, като най-атрактивния момент беше живата пирамида, която пет момчета от професионалното училище направиха. Съседите ни останаха доволни и очаровани, а вечерта завърши с приятен коктейл, белязан от усмивки и добро настроение.

След посещения в Копривщица, с. Чавдар и язовир Душанци, в училището гости и домакини организираха провеждането на Вечер на българската история и кухня и Вечер на румънската история и кухня.

Българската трапеза бе подготвена съвместно от ученици и учители. Гостите опитаха българското кисело мляко, ошав, бамбал фасул с ориз на фурна, питка с чубрица и мед, тутманик и баница. Габриела Йорданова и Светозар Петров, преподаватели от „Заедно в час“, разказаха на присъстващите с какво се гордее българинът, историята на лактобактериум булгарикум и мита за това как българинът получава късче земя от рая за своя родина. Докато гости и домакини опитваха гозбите, момичета и момчета от професионалната гимназия представиха китка български фолклор.

Гостите от Румъния бяха подготвили презентация за природните богатства на родината си и традициите там. Зедно с това те представиха характерни за румънския фолклор песни и танци, облечени в ръчно бродирани народни носии. На румънската трапеза имаше традиционаната сладка баница със стафиди и мамалига, която нашите съседи заливат с кисело мляко и сирене и след всяка хапка пият вода.

Учениците и студентите участваха в урок по барманство и урок по готварство. Включиха се активно в Арт ателие като изработиха мартеници, битови кукли и рисуваха. На другия ден те се срещнаха с кмета на община Пирдоп Ангел Геров.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Надпрепусквания и расови коне
Prev Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Надпрепусквания и расови коне
ДГ „ДОРА ГАБЕ“ - МИРКОВО  Честват три празника наведнъж
Next Post ДГ „ДОРА ГАБЕ“ - МИРКОВО Честват три празника наведнъж
Related Posts

Leave a Comment: