ДВЕСТА НОВИ ФИДАНКИ Засадиха в три парка в Пирдоп

  • 0
  • 99 преглеждания

Двеста нови дървета от няколко вида – питомен и див кестен, липа, ясен, явор, сребриста ела, сребрист смърч, както и храсти златен дъжд, туя, и др., засадиха в градския парк на Пирдоп на 6 ноември. Залесителната акция е част от проекта „Нашето зелено утре“ на фирмите „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД от Група ГЕОТЕХМИН, който се реализира в общини от Средногорието. В работата се включиха кметът Ангел Геров, общинският съветник Ненко Ненчев, работещите в местната администрация в Пирдоп, служителите от общинското звено „Гора“ и част от екипа на звено „БКС“.

„Растителността в градския парк е на преклонна възраст и постепенно се стремим да я подновяваме“, заяви кметът на общината Ангел Геров. Засаждането на нови дървета и храсти продължи в района при паметника на Кирил Чепишев и на ул. „Еделвайс“. Ако до края на месец ноември времето е подходящо, ще се залесява и около чешмата „Хаджиличовец“, над града, където ще се засаждат акация и бреза.

„Подкрепяме инициативата на компаниите от Групата ГЕОТЕХМИН, и изказваме благодарност за помощта им към общините. Всички знаем, че дърветата са белите дробове на нашата планета. Затова засаждаме предимно на широколистните видове, за да може да изпълняват и тези си функции. В акцията днес, заедно с дарените ни от четирите компании дръвчета, използваме за залесяване фиданки и храсти от нашия разсадник. Всяка една такава инициатива, дори подета и от граждани, се подкрепя от Община Пирдоп и ние сме готови да дарим за тази цел и дървесни видове, произведени в нашия разсадник. Разполагаме с богат асортимент от тях“, каза г-н Геров.

През годините, на местата, където преди са залесявани бреза и акация, се създава нов хумусен слой, появяват се и нови дървесни видове, като дъб, бук, липа. И това е от съществено значение за възстановяване на природата в терените, засегнати от историческите замърсявания, заяви той.

„БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“  Нов конкурс за ученици от 13 училища - партньори  на Група ГЕОТЕХМИН
Prev Post „БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“ Нов конкурс за ученици от 13 училища - партньори на Група ГЕОТЕХМИН
В ЗЛАТИЦА  Залесиха още 76 дръвчета
Next Post В ЗЛАТИЦА Залесиха още 76 дръвчета
Related Posts

Leave a Comment: