ДЯДО ВЛАДИКА Благослови мирковчани на Димитровден

  • 0
  • 92 преглеждания

Големият християнски празник „Свети Димитър” на 26 октомври беше отбелязан с посещението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в едноименния храм в село Мирково.  Празничната света литургия беше отслужена съвместно от митрополит Гавриил и отец Николай Славчев от Мирково, отец Антоний Марчев, от Челопеч и свещеник от Ловчанската епархия. В службата се включи и хорът от църковното настоятелство в селото.

В своята проповед след службата Негово Високопреосвещенство разказа за времето на император Диоклетиан, когато е живял Свети Димитър Солунски.  Времето отдавна е успяло да заличи в съзнанието на хората всички ранни и противоречиви свидетелства за произхода и родното място на светеца. Едно обаче се помни – че той е пострадал мъченически в Солун, с което става прочут в целия християнски свят. По нареждане на тогавашния император Свети Димитър е бил прободен с копия  в тъмницата, в която бил хвърлен.

По народната традиция на този ден спират всякакви строителни дейности, а стопаните се разплащат със строителите. До тогава трябва да бъде свършена и всякакво полска работа, след което идвал сезонът на сватбите, защото тогава хората били свободни от работа. След службата водата беше осветена и християните получиха от владиката нафора и благословение. Със светена вода бяха поръсени всички присъстващи, а след това и постния вкусен корбан,  раздаден за здраве на присъстващите.

УЧЕНИЦИ ОТ ЗЛАТИЦА  Правиха питки в пекарна „Прованс“ - Чавдар
Prev Post УЧЕНИЦИ ОТ ЗЛАТИЦА Правиха питки в пекарна „Прованс“ - Чавдар
СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ – ПИРДОП
Next Post СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ – ПИРДОП
Related Posts

Leave a Comment: