ЕЛЕНА ЧУМПОВА ОТ КОПРИВЩИЦА Продължава инициативата си за подобряване светите места около възрожденския град

  • 0
  • 135 преглеждания

На 26 октомври – Димитровден, на върха над Копривщица, носещ името на светията, беше отбелязан християнския празник с курбан. По инициатива на Елена Чумпова, която е финансирала изработването му, беше поставен мраморен кръст,

На 23 октомври в църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил освети кръста. Елена Чумпова от няколко години поставя на различни върхове из околностите на Копривщица светия Божи знак. Обмисля през следваща да издигне кръстове на върховете Прокоп и Св. Атанас, сподели тя пред своите съграждани, дошли да почетат Свети Димитър и да запалят свещи за здраве на старото оброчище.

Отец Богомил Читалов, председател на настоятелството на стария храм „Свето Успение Богородично“ в Копривщица, отслужи тържествена молитва, извърши водосвет и благослови курбана и храните на скромната трапеза. Посадено беше и плодно дръвче в близост до мястото, където беше поставен кръстният знак.

На скалата все още  съществува старият надпис: „Връх Свети Димитрия“.  В народния календар на Димитровден приключва стопанската година. Ако Свети Георги носи лято, то Свети Димитър – е началото на зимата, са вярвали нашите предци. От този ден нататък започват годежи и сватби, тъй като българите са вече свободни откъм ангажиментите си в полето и в занаятите, за които хубавото време и най-подходящо. Затова се отдават на обичаи и традиции за продължаване на рода и семейството.

КЛУБ „СВОБОДНО ИЗМЕРЕНИЕ“ – ЧЕЛОПЕЧ   Проведе седми тандемни полети за жители на общината
Prev Post КЛУБ „СВОБОДНО ИЗМЕРЕНИЕ“ – ЧЕЛОПЕЧ Проведе седми тандемни полети за жители на общината
ОТ ПЪРВИ НОЕМВРИ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ  Започна специализирана акция „Зима“
Next Post ОТ ПЪРВИ НОЕМВРИ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ Започна специализирана акция „Зима“
Related Posts

Leave a Comment: