ОТ ПЪРВИ НОЕМВРИ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ Започна специализирана акция „Зима“

  • 0
  • 190 преглеждания

През последните шест години от 1 до 30 ноември службите за пътен контрол към Министерство на вътрешните работи провеждат специализираната акция „Зима“. Тя е насочена към повишаване вниманието на водачите на автомобили, превозни средства с животинска тяга, велосипедисти и пешеходци за спазване на изискванията за пътна безопасност през есенно-зимния сезон.

На Подбалканския път в района на бензиностанция „Газтрейд“ край град Пирдоп на 29 октомври полицейски инспектор „Пътен контрол“ при Районно управление на МВР – Пирдоп, Румен Джонгов разясни за местните медии етапите на акцията и какво ще проверяват служителите на КАТ по време на нейното действие.

От 1 до 10 ноември ще се извършва проверка на автомобилите за изправност на осветителната система, регистрацията, пререгистрацията и светлоотразителната сигнализация на превозните средства с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника, спазването на ограниченията за движение на велосипедисти и индивидуални електрически превозни средства. Автоконтрольорите ще предупреждават водачите на МПС, че до 15 ноември трябва да съоръжат колите си с гуми за движение при зимни условия, каквото е изискването на ЗДП. Тази законодателна норма е в сила до 31 март, а за изправността и движението с включени фарове е целогодишна.

От 11 до 20 ноември акцията ще премине под надслова „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Ще се следи за поведението на пешеходците на пътя и пресичането на улиците на определените места с хоризонтална маркировка за пешеходна пътека, на пътниците в автомобилите за поставени обезопасителни колани и за водачите на моторни превозни средства дали осигуряват предимство на пешеходците. В третата неделя от месеца (21 ноември) служителите на КАТ ще се включат в дейностите, посветени на Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП. Предвижда се през този етап да се проведат беседи с ученици за разясняване на предизвикателствата при движение по улиците при зимни условия и спазване на правилата за безопасност. Срещите ще бъдат съобразени с условията на епидемичната обстановка у нас, заяви полицейски инспектор Джонгов.

Третият етап на Акция „Зима“ е от 21 до 30 ноември и пътните полицаи ще насочват вниманието на водачите за безопасно шофиране през зимата. И през трите етапа ще има специализирани полицейски операции за съблюдаване на изискванията от всички участници в пътния трафик, посочи той. Гумите на автомобилите за движение през зимата трябва да са с дълбочина на протектора над или равна на 4 мм., каза инспектор „Пътен контрол“ Румен Джонгов. Автоконтрольорите ще бъдат особено стриктни за изпълнението на това изискване към водачите на автомобили, за да се намалят предпоставките за произшествия през този сезон. Той сподели, че през миналата година в района не е имало тежки катастрофи, което е радващо и показва завишената отговорност към условията на движение през зимата както на пътните полицаи, така и на водачите на МПС и пешеходците.

Всеки автомобил трябва да бъде съоръжен с обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка, припомни инспектор Джонгов. От водачите ще се изисква още фаровете и устройствата за сигнализация на колите да бъдат чисти, уредите за почистване на стъклата да бъдат изправни. На нарушителите на тези изисквания ще се налагат санкции по чл. 70, ал. 3 от ЗДП, каза той, като санкцията за невключени светлини е 20 лв. Препоръчително е шофьорите да проверяват периодично състоянието и заредеността с антифриз на охладителната система, за да не замръзне при ниски температури. Добре би било резервоарите за гориво да бъдат достатъчно пълни, за да е топло на водачите и пътниците в автомобилите, ако се наложи по-дълъг престой на пътя през зимата. Наличието на вериги за движение по непочистени пътища, също е важно условие за безопасно и безаварийно пътуване, посочи полицейски инспектор Румен Джонгов. Гумите със шипове, обаче, са забранени за използване.

Важна препоръка е да не се подценяват заледените участъци от пътя, локвите, които могат да бъдат дълбоки, а планирането на маршрутите на пътуване, ще благоприятства спокойното и безопасно пристигане на избраната дестинация. При попадане в извънредна ситуация, водачите незабавно да съобщават на единен национален номер 112.

ЕЛЕНА ЧУМПОВА ОТ КОПРИВЩИЦА  Продължава инициативата си за подобряване светите места около възрожденския град
Prev Post ЕЛЕНА ЧУМПОВА ОТ КОПРИВЩИЦА Продължава инициативата си за подобряване светите места около възрожденския град
НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК „ТОДОР ВЛАЙКОВ“  Получи дар с лика на патрона си
Next Post НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК „ТОДОР ВЛАЙКОВ“ Получи дар с лика на патрона си
Related Posts

Leave a Comment: