ФОЛКЛОРИСТИ ОТ СЕЛО ЧАВДАР Отпразнуваха Деня на лозаря и Трифон Зарезан

  • 0
  • 91 преглеждания

На 1 февруари, по нов стил, самодейци от групата за разучаване на народни обичаи и автентичен фолклор към Народно читалище „Надежда” в село Чавдар, отбелязаха българския празник в чест на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото на този ден започва резитбата на лозята. На тази дата българската православна църква почита светеца, свързващ се с празника на  лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите, смятащ се от предците ни за техен покровител. Празникът, наречен още Трифон Зарезан е празник и на виното.

Ритуалът се пресъздава в село Чавдар от 2015 година, като инициативата тогава беше на местните читалищни дейци. Както повелява традицията, стопаните, членовете на техните семейства и съседите, нарамили кошници, тръгнаха за лозето, където в дома на любезните домакини Генка и Александър Александрови, беше изпълнен старият народен обичай за зарязването на лозовите насаждения.

Дядото (Александър Александров), както е редът, заедно с кмета на общината Пенчо Геров, зарязаха лозето, а пръчките, които те отряза, след това поляха с вино от бъклицата, за да бъде богата годината на този елексир. Благопожелания за плодородна година и много вино, нарекоха бабата и дядото – домакини, както и кметът г-н Геров. С „Хайде, нека да е берекет! Да прелива през праговете!”, дядото се обърна към присъстващите на обичая самодейци.

По-възрастните след това отпиха от ароматното червено вино, което стопаните бяха приготвили тази година. Участниците в народния обичай и уважилите поканата на организаторите чавдарчани, поседнаха на подредената трапеза. В сладка раздумка празникът продължи със споделяне на традициите за ритуала в миналото и за очакванията за добра реколта от грозде през настоящата година.

МИРКОВЧАНКА   Със златен медал от кукерския фестивал в Перник
Prev Post МИРКОВЧАНКА Със златен медал от кукерския фестивал в Перник
В ОБЩИНА ПИРДОП  Първи стъпки по проект за разделно събиране на отпадъците
Next Post В ОБЩИНА ПИРДОП Първи стъпки по проект за разделно събиране на отпадъците
Related Posts

Leave a Comment: