МИРКОВЧАНКА Със златен медал от кукерския фестивал в Перник

  • 0
  • 102 преглеждания

На 27-то издание на Международния фестивал „Сурва 2018“ в гр. Перник, проведен от 26 до 28 януари тази година, беше присъден златен медал за маска в категорията „Деца” на Надежда Козарова от Кукерски клуб Мирково. Не само за нея, но и за цялата мирковска община тази награда е едно голямо признание. Участието на двата кукерски клуба от общината – мирковският и „Хурса“ от с. Буново, остави отлично впечатление от страна на  журито, фотографите и публиката.  В крайното класиране от 105 явили се кукерски клуба представителите на Мирково са на пето място, а тези от Буново са на седемнадесето. За тези два клуба с кратка история на съществуването си това е постижение.

По повод заслужения златен медал се срещнах с Надежда Козарова и тя разказа за представянето и участието си в мирковския клуб, който поддържа традицията на маскарадните игри и народния обичай Сирни заговезни.

За наградата си тя научила от своята майка в понеделник – 29 януари. А на нея са и се обадили от общината, като я поздравили за наградата на нейната дъщеря. За Надежда това високо отличие било изненада, естествено, че се зарадвала, а и всички вкъщи й се радвали. Възпитаничката на Х Б клас на СУ „Саво Савов“ – Пирдоп получила много поздравления и възторжени, емоционални поздрави и от своите връстници и съученици.

„Когато минахме с клуба пред журито, дойде едно момче и ме попита за трите ми имена, на колко съм години и от къде съм. Попитах защо се интересува, а той каза, че от журито го изпращат. Тогава си помислих, че вероятно ще получа някаква поощрителна награда. Въобще не съм очаквала такова отличие.“ – спомня си Надежда Ангелова.

Маската, с която се представила на фестивала в Перник е изработена от баща й преди време. В Перник Надежда я показва едва за втори път. През 2017 се явила с нея на представяне на кукерските клубове в гр. Ямбол, а сега, на Международния фестивал тя й донесла златното отличие.

Надежда Козарова обяснява, че от малка се облича в народни носии и обича да се маскира, което повече й харесва. И категорично заявява, че полученото признание я стимулира да продължава да се изявява в кукерските обичаи и игри. Пожелаваме й успех.

СТУДЕНТИ ОТ ДАНИЯ  Живяха три дни като праисторически хора
Prev Post СТУДЕНТИ ОТ ДАНИЯ Живяха три дни като праисторически хора
ФОЛКЛОРИСТИ ОТ СЕЛО ЧАВДАР  Отпразнуваха Деня на лозаря и Трифон Зарезан
Next Post ФОЛКЛОРИСТИ ОТ СЕЛО ЧАВДАР Отпразнуваха Деня на лозаря и Трифон Зарезан
Related Posts

Leave a Comment: