ГРУПА ГЕОТЕХМИН ИЗДАДЕ КНИЖКА С ОТЛИЧЕНИТЕ ТВОРБИ В УЧЕНИЧЕСКИЯ КОНКУРС „БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“

  • 0
  • 88 преглеждания

В нея са поместени произведенията на 42-ма участника от Средногорието

Група ГЕОТЕХМИН издаде специална книжка, в която са публикувани отличените творби в регионалния ученически конкурс „Бъдещето на човечеството“. Той бе организиран през 2020 / 2021 г. от четирите дружества от  Групата – „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД, за учениците от 13 училища-партньори от региона на Средногорието и Община Етрополе.

В изданието са събрани оригинални творби, създадени с голяма фантазия, в двете конкурсни категории – литературно-художествено произведение (съчинение, есе, стихотворение, приказка, разказ) и дигитално изображение (рисунка, макет,  компютърна графика, компютърна анимация). Участниците в проведения изцяло онлайн конкурс бяха над 250, разделени в двете възрастови групи - 5 – 7 клас и 8 – 12 клас.

Учениците от Средногорието спечелиха 71 награди – 30 първи, 23 втори и 18 трети. 29 ученика бяха отличени с поощрителни награди за индивидуални и екипни проекти. Победителите получиха предметни награди. Училищата-партньори  получиха техника, с която да подпомогнат образователния процес. Част от наградата за победителите е публикуването на творбата им в годишната книжка на конкурса, издавана от организаторите.

„Горди сме да споделим с вас техните творби, написани с мъдрост и прозорливост, показващи зрелите им виждания и размисли по много от трудните въпроси, които вълнуват и нас, възрастните. Въпреки ограниченията и обучението онлайн, учениците успяха да развихрят въображението си, да творят, да развиват своите таланти, да изразят чрез тях себе си и да ни разкажат за своето виждане за бъдещето на човечеството. Предлагаме на вашето внимание кратки извадки от някои от творбите и илюстрации, за да можете да придобиете представа за многообразието на отговорите и за чувството на отговорност на участниците за съдбата на планетата Земя и бъдещето на хората.

Въображението им е толкова богато, че те с лекота си представят едно съвсем различно бъдеще, близо до фантастичното. „В бъдеще човекът може да изобрети летяща кола. Може би Земята ще стане една държава, говореща един език и всички хора да имат едни и същи права и няма да има бедни и богати. А, може би ще можем и да летим!“ – мечтае Мария Мрънкова от 6 клас на СУ „Любен Каравелов“, гр. Копривщица. В своята творба, спечелила първо място, тя мечтае за среща с извънземните, за живот на друга планета и затова, хората да не боледуват, а „Бъдещето на човечеството ще бъде един лабиринт от реалности, който се произвежда от някакви машини. Или от хора, които работят като машини или от хора които не знаят, че са машини“.

В своята творба, отличена с първо място, Гергана Петкова, 7 клас, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Чавдар, обръща внимание върху качеството на живот и грижата за собственото ни здраве „защото здравите хора са най-полезни на обществото. Ще се образоваме... Ще прилагаме на практика безотпадни технологии. Ще създадем здрави семейства и ще възпитаваме бъдещите си децата на толерантност, уважение и природо- и екообразен начин на живот“. Такова е в нейните очи бъдещето на човечеството.

За Божидара Витанова от 5 клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Челопеч, отличена с второ място в конкурса, бъдещето на човечеството е „сбор от малки действия, които всеки сам може да направи. Като например, да замени пластмасовата бутилка със стъклена, найлоновата торбичка с памучна или ленена, които ще може да се ползват много дълго време, а не еднократно“. За нея е важно да не се разхищават ресурси, да се намаляват вредните емисии в природата и      „Хората да живеят в любов и разбирателство“.

В „Горски неволи“, творба, заела първо място, Станислава Проданова, 6 клас, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Златица, използва света на животните, за да акцентира върху спешната нужда от грижа за природата. В нея отговорният бизнес и човекът спасяват гората и нейния главен герой, мечето Били. „Мечето Били последно беше видяно да се разхожда в гората над рудника. Може би търсеше човека, онзи човек, който остана съпричастен и му помогне да оживее, притичвайки се на помощ на цялата горска община. Защото там, в сърцето на Стара планина, все още са останали хора…“.

„Бъдещето е нещо, за което всички ние мислим и което предстои да ни се случи“ - казва Николай Кесов от 7 клас на СУ „Саво Савов“, гр. Пирдоп, с втора награда в „Бъдещето на човечеството“. Той се надява да бъдат решени глобалните климатични проблеми и да спре унищожаването на природата. „Аз искам да живея на чиста планета, искам хората да имат висока екологична култура, искам да опазим планетата си“ – така смята той.

„С удоволствие участвам в инициативи по почистване, залесяване в училище, опитвам се да събирам отпадъците си разделно, което се оказва невъзможно в нашия град, или поне да ги изхвърлям на определените места, и използвам това, което природата ми дава, като се стремя да не я експлоатирам безмилостно, – споделя Йоана Минчева от 8 клас на СУ „Саво Савов“, заела първо място в „Бъдещето на човечеството“. – Нека всеки един от нас засади поне едно дръвче в своя дом, в знак на благодарност и нека не позволяваме думата „бъдеще“ да изгуби смисъла си“. – ни учи тя.

В „Приказка - стара, колкото света“, отличена с първо място, Мирослав Пешев, 9 клас, ПГТХТ „Никола Димов“, гр. Пирдоп, ни разказва приказката на своята баба - за Бог и сътворението на света. Едва след като хората осъзнали злото, причинено на природата и пожелали да бъдат „полезни за всяка малка твар на Земята, започнали да си говорят, сдобрили се и забравили споровете...  Тогава се нароили отново много нови растения, птици и живи същества. Горите се разлистили, по лудешки заглушително се радвали и възрастни, и деца“.

Мария Стоянова, от 11 клас, ПГ по механоелектротехника, гр. Пирдоп, с първо място в конкурса, разсъждава върху самотата, като начин на живот. Нейните прозрения са прозрения на възрастен: „Самотата е възможно най-тясното пространство на съществуването ни. Поради това самотата може да бъде употребена като социална клаустрофобия. Отвъд самотата е смъртта“.

Весилена Артинова, 5 клас, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Антон, е убедена, че за да има бъдеще човечеството „Промяната трябва да започне от самите нас, нашето поведение и нашето самосъзнание. Наша е задачата да пазим децата на планетата, защото в противен случай тя ще накаже нашите наследници“. – казва тя в творбата си, която е отличена с трето място.

Книжката-албум, в хартиен вариант, вече стигна до всеки един участник, за спомен от регионалния ученически конкурс на Група ГЕОТЕХМИН, „Бъдещето на човечеството“, в който те искрено разказаха за своите мечти и дадоха препоръки за развитието на човечеството. Всички, които имат интерес да се запознаят с творбите, включени в книжката, могат да го направят на сайта на Група ГЕОТЕХМИН:  https://www.geotechmin.com/images/custom/5_PHOTOS_CSR/Regionalni_uchenicheski_konkursi/book-contest_final_corr_web.pdf

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“ И БИЗНЕСЪТ    Стартират прием по дуално обучение за учебната 2021 – 2022 година
Prev Post ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“ И БИЗНЕСЪТ Стартират прием по дуално обучение за учебната 2021 – 2022 година
ТЕАТРАЛЕН КОЛЕКТИВ „МАРА ПЕНКОВА“  Създаде „Балкански синдром“ на златишката сцена
Next Post ТЕАТРАЛЕН КОЛЕКТИВ „МАРА ПЕНКОВА“ Създаде „Балкански синдром“ на златишката сцена
Related Posts

Leave a Comment: