ТЕАТРАЛЕН КОЛЕКТИВ „МАРА ПЕНКОВА“ Създаде „Балкански синдром“ на златишката сцена

  • 0
  • 80 преглеждания

На 29 май, като част от програмата на културните празници на Община Златица, при изключително голям интерес от местната публика, Театрален колектив „Мара Пенкова“ при читалище „Христо Смирненски“ представи комедията „Балкански синдром“ по Станислав Стратиев. Режисьор на постановката е Надежда Асенова, а на сцената се изявиха актьори от почти всички общини от Средногорието.

Сред зрителите на премиерата бяха кметът на общината инж. Стоян Генов, председателят на общинския съвет инж. Любомир Цветков, общински съветници, представители на компаниите, развиващи дейност в региона, близки и множество приятели на самодейците.

Представянето на творческия колектив на театър „Мара Пенкова“ бе на високо професионално ниво и достави много настроение положителни емоции на почитателите на театралното изкуство, изпълнили до краен предел читалищния салон. Сюжетът на комедията представя нрави и персонажи, така познати на всички ни, тъй като с тях се сблъскваме почти всекидневно. Срещаме ги на улицата, в МОЛ-а, по сватби и дори… в трамвая.

За изненада и малко очаквано от публиката, някои от героите на „Балкански синдром“ се бяха разположили удобно в залата, за да влязат в „остър“ спор с „директора“ на театъра (д-р Димитър Стоянов) и други персонажи, който очакваше всеки „всеки момент“ представлението да започне. Изключително атрактивни и заредени с немалка доза хумор, за радост на зрителите, бяха контактите на актьорите с публиката. Също така неочаквано бе и „настаняването“ на сцената на „театъра“ и групата сватбари, дошли откъм салона и предизвикали немалък „хаос“ в работата на ту уволнявания, ту възстановявания негов „директор“. Не липсваха и „извънземни“ с по три очи на сцената, които добре бяха усвоили някои местни нрави и поведения, макар и да не ги разбират.

Диалозите в комедията сполучливо бяха адаптирани към днешния ден, затова смехът и аплодисментите на зрителите за отличната играна актьорите, бяха чести и бурни.

След финала на постановката публиката стана на крака, за да благодари на актьорите, които се раздадоха докрай на сцената в своите роли и отлично представени персонажи. Председателят на читалищното настоятелство Нели Михайлова изрази всеобщото задоволство на всички зрители в салона за чудесното представление. Г-жа Михайлова благодари на режисьора на трупата Надежда Асенова, на театралния педагог на състава Камен Иванов, на Община Златица за подкрепата на колектива в трудната обстановка в момента и на всички, помогнали представлението да се случи именно в навечерието на Деня на града. „Поклон пред труда, всеотдайността и труда на тези хора – самодейците от театралния състав!“, каза тя.

Признателност и благодарност към режисьора и театралния педагог от всички актьори за подготовката на състава за тази премиера изрази „директорът“ на театъра д-р Димитър Стоянов. Грамоти за съдействието при подготовката на постановката г-жа Михайлова връчи на Борис Гечев, осигурил устройството за сценичен пушек и на Стоян Зяпков, за направеното от него парично дарение, с което е закупена специална машина за сняг, направила напълно реална зимната картина на сцената.

Кметът инж. Стоян Генов поздрави театралите за професионалното представяне на сцената и на г-жа Асенова и г-н Иванов за чудото, което са сътворили за краткото време на репетициите на комедията. Той поднесе на състава кошница с цветя. От миннодобивната и преработвателна компания „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ с богато аранжирана с цветя кошница зарадва актьорите Ани Шопова – ръководител на отдел „Връзки с обществеността“ на дружеството.

Творците на спектакъла дълго време не можеха да се разделят със своята благодарна публика, която не спираше да ги аплодира от залата. А краят на всичкото това удоволствие бе обичаната от мнозина песен на Тони Димитрова „Балкански синдром“.

ГРУПА ГЕОТЕХМИН   ИЗДАДЕ КНИЖКА С ОТЛИЧЕНИТЕ ТВОРБИ В УЧЕНИЧЕСКИЯ КОНКУРС „БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“
Prev Post ГРУПА ГЕОТЕХМИН ИЗДАДЕ КНИЖКА С ОТЛИЧЕНИТЕ ТВОРБИ В УЧЕНИЧЕСКИЯ КОНКУРС „БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“
Деца се запознаха с бъдещата си учителка в първи клас
Next Post Деца се запознаха с бъдещата си учителка в първи клас
Related Posts

Leave a Comment: