ХИЖА „ЧАВДАР“ НАД СЕЛО БУНОВО

  • 0
  • 108 преглеждания

Събра съмишленици от целия регион

 

На 9 септември на хижа „Чавдар” се състоя традиционната среща на симпатизанти и привърженици на социалистическата идея, и почитатели на провежданите преди години събори на участници в антифашистката борба у нас. Инициатор на проявата е Тодор Тотев от с. Мирково, а гости на събитието бе представителна група на Общинската организация на БСП – Пирдоп, водена от председателя Ненко Ненчев.

На срещата се бяха събрали около сто човека от селищата от региона, а за доброто им настроение беше осигурена духовата музика от Мирково.  Тодор Тотев се спря на участието на средногорци в партизанското движение и на отряда „Чавдар”, една от базите за подслон на който през 1943 и 1944 г. е била именно тази хижа. Той говори за деветосептемрийското въстание, постиженията през годините, построяването на заводи и предприятия, което доказателство за възхода на българската нация от преди демократични промени в у нас.

Обстоен преглед на достиженията на страната преди 1989 г. направи доц. д-р по история Георги Ненчовски, бивш общински съветник и виден общественик от Буново. Въпреки почтената си възраст от 90 г. той с желание помага за осъществяването на подобни инициативи и с  патос подробно разказва за героизма на привърженици на социалистическата идея, за своеволията и зверствата на фашисткия режим, на които е бил свидетел като младеж, а думите му бяха подплатени с много цифри  и доказателства.

Словото си доц. д-р завърш с думите, че най-важното сега е да се опази световният мир, за да може да оцелее и човечеството, и природата, и животът изобщо, предвид на опасността от ядрена война на планетата.

Приветствени думи отправи и гостът Ненко Ненчев. За присъстващите на срещата беше осигурен вкусен курбан, всеки можеше да си закупи ароматна кара, въпреки, че хората си бяха донесли най-необходимо за трапезата. Духовата музика поддържаше доброто настроение през цялото време, затова и всички добре се повеселиха сред природата на Буновския балкан.

Копривщенци се поклониха на Братската могила на 9 септември
Prev Post Копривщенци се поклониха на Братската могила на 9 септември
Тържествен концерт в община Пирдоп за националния празник
Next Post Тържествен концерт в община Пирдоп за националния празник
Related Posts

Leave a Comment: