ХРАМЪТ В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ Отбеляза патронния си празник в деня на Света Екатерина

  • 0
  • 145 преглеждания

На 24 ноември Българската православна църква чества Деня на Света Екатерина. Единственият храм в района, който носи името на светицата – този в село Църквище, посрещна скъпи гости. Да отслужи тържествената празнична литургия специално от центъра на епархията – гр. Ловеч, пристигна Негово Високопреосвещенство Митрополит Гавриил. Той бе придружаван от игумена на Етрополския манастир “Света Троица” – отец Емил, а в богослужението се включиха предстоятелят на храма отец Антоний Марчев и отец Николай Славчев от с. Мирково.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил благослови и поздрави миряните и гостите на храма. Той припомни житието на светицата, за която от предания, свързани със село Църквище, се знае, че още от първите години след покоряването на района от османските завоеватели, е пазителка и покровителка на съществуващата от  раннохристиянската епоха църква и не е позволила в селото да се издигне джамия. 

Патронният празник на храма уважиха жители от близките селища, като немалко от тях бяха и именници. Сред посетителите бе и малката Виктория Андреева, която заедно с мама Стефка и своята баба, присъства на част от тържествената служба. След края и бяха осветени и ястията, приготвени за празника от Радка Пушкарова, Мария Стоянова, Савка и Богдан Богданови, Татяна Андонова и всички, които им помагаха да станат навреме за празничната трапеза. Тъй като вече са предколедните пости, бяха приготвени един казан с боб, зеле на фурна, зелева и картофени салати и традиционния за това време на годината тиквеник. 

Кметът на селото Стоянка Петрова сподели, че до следващия празник на Света Екатерина ще се опитат с църковното настоятелство и с подкрепата на дарители, да се разширят и подобрят помещенията за приготвяне на гозбите и за празничната трапеза.

ДОБРОВОЛЦИ ОТ БЧК  Пожелаха приятен път на шофьори
Prev Post ДОБРОВОЛЦИ ОТ БЧК Пожелаха приятен път на шофьори
В ПИРДОП  Деца изпълниха църквата за „Въведение Богородично“
Next Post В ПИРДОП Деца изпълниха църквата за „Въведение Богородично“
Related Posts

Leave a Comment: