В ПИРДОП Деца изпълниха църквата за „Въведение Богородично“

  • 0
  • 128 преглеждания

На 21 ноември най-старият православен храм в района – църквата „Свето Успение Богородично" в Пирдоп, прие множество деца, родители, общественици, за честване на Деня на християнското семейство – „Въведение Богородично“. Проявата се организира за втора поредна година по инициатива на ръководството на община Пирдоп и на нея присъства кметът Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева, секретарят на общината Николина Божкова, служители от ОбА.

Обучаващите се деца в предучилищните групи на Детска градина „Пека и Карло Чоконяни“ и учениците от първи и втори клас на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“  участваха в тържествената празнична литургия и водосвет, отслужени от ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на храма припомни за Дева Мария, която още на тригодишна възраст е въведена от своите родители в Йерусалимската църква, с посвещение да бъде обучавана и възпитана в християнските добродетели и за бъдещата си мисия  да стане майка на Божия Син.

Възпитаниците Детска градина „Невена Генчева“ се представиха пред присъстващите на честването свои връстници и пирдопчани съсстихове, хора и песни. Кметът г-н Геров изрази благодарност на децата за включването им в празника и поднесе поздрави на съгражданите си по повод Деня на християнското семейство. Той отправи покана към родителите да запишат децата си в откриващото се наскоро „Училище по вероучение“. Създаването му е подкрепено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гаврил и преподаватели в него ще бъдат отец хаджи Недко Бръмбаров и педагогът – историк Христина Генова. Заниманията ще се провеждат в четвъртък от 14.30 ч.

След края на празничното събитие децата получиха по специално предназначена за тях картичка с иконата „Въведение Богородично“ и бяха почерпени с питка и мед. А отец хаджи Недко Бръмбаров ги поръси със светена вода и благослови.  

 

На излизане от храма всички деца си взеха по залък питка с мед и получиха картичка с икона Въведение Богородично, с кратък пояснителен текст за ествеството на празника.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил е сред най-големите радетели за създаването на училища по вероучение в страната. С неговата благословия Общината основава школа, която ще провежда занимания всеки четвъртък от 14.30 ч.

Желаещите да запишат децата си могат да се обадят на следните телефони:

0885 864 555 - Вера Бойчева, зам.-кмет на Община Пирдоп

ХРАМЪТ В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ   Отбеляза патронния си празник в деня на Света Екатерина
Prev Post ХРАМЪТ В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ Отбеляза патронния си празник в деня на Света Екатерина
„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“
Next Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“
Related Posts

Leave a Comment: