ХРИСКА КОЖУХАРОВА – УПРАВИТЕЛ НА МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР „ФЕНИКС МЮЗИК 2012“

  • 0
  • 133 преглеждания

Отбеляза юбилей с приятели и възпитаници в Пирдоп

Познатата на мнозина от Средногорието Хриска Кожухарова, управител и ръководител на школите на Музикален център „Феникс Мюзик 2012“ – София, на 29 януари чества 70-годишен юбилей. Това стана в читалището в гр. Пирдоп с участници от школите към културната институция по пиано и китара. Да поздравят добре известната от миналото певица на стари градски песни при Българското национално радио и Българска национална телевизия, дойдоха кметът на Община Чавдар Григор Даулов, Драга Сапунджиева от „Аурубис България“ и приятели, които ѝ поднесоха цветя и подаръци.

Г-жа Кожухарова стана популярна в региона с организираните летни академии за талантливи деца – музиканти от Пирдоп, Златица и други общини, организирани по идея на „Аурубис България“ за наследници на служители на компанията, а в последствие и в гр. Пирдоп, във времето на активния културен сезон – от октомври до юни, към читалище „Напредък“. Десетки са нейните възпитаници, които развиха своята музикална култура и умения да поднасят чудесни изпълнения на двата инструмента на годишните спектакли с връчване на сертификати за завършената подготовка. Хриска Кожухарова надгради работата на школите, като предложи на местни таланти да се подготвят по оперно пеене и ударни инструменти при известни педагози.

Малко нейни познати от Средногорието, обаче знаят, че тя е известна и популярна изпълнителка на стари градски песни от края на 70-те до края на 90-те години на миналия век. Родена е в гр. Попово в майка и баща с чудесни певчески данни, а допълнителен тласък на нейната кариера дава и леля ѝ Николина Грибнева, представяла се пред публика в ресторант „Гамбринус“ в София. Музикални критици подчертават за Хриска Кожухарова, че тя се раздава за песента с цялото си сърце, неуморима в търсенето на красивото, нетрадиционното, новите предизвикателства. Притежава кристално чист и мелодичен глас, който пленява всеки, пожелал да се наслади на нейните изпълнения.

Като певица в Българското национално радио почитателите на музиката я помнят като изпълнителка на песните „Вие сте луда, госпожо“, „По жицата“, „Добро утро, стопани“, „Звездите са тук“ и много други, които влизат в програмите и на множеството частни радиостанции. Неделима част от нейното творческо битие са участията ѝ в немалко телевизионни предавания – „Наздравица с песен“, „Рожден ден“, „Новини по ноти“, „Добро утро“, С песните на стария „Гамбринус“, „На бяло сладко под сянката на яворите“, „Край морето“.

В продължение на пет години – от 1992 до 1996-та, Хриска Кожухарова е специален гост-изпълнител на Националния фестивал за стари градски песни „Златен кестен“ в гр. Петрич. „Балкантон“ записва тридесет и три нейни песни и издава с тях седем албума. Има и четири аудиокасети – „Свирете, нежни струни“, „Красив роман е любовта“, „Младост, младост“ и „Букет от свежи аромати“. Тя е първата изпълнителка в този жанр, която през 1995 г. подготвя рекламен компактдиск със стари градски песни по поръчка на Българската телекомуникационна компания. Албумът, който е първи и за България в този жанр, предизвиква истински фурор на работна среща на ръководството и екипа на компанията с техни колеги от Унгария. След това прави още два компактдиска.

Хриска Кожухарова има трайно запазено място в Златните фондове на Българското национално радио и Българската национална телевизия. В музикалните архиви на двете институции се пазят тридесет и три записа на нейни песни. Националната телевизия е излъчила и два филма за певицата – на 30 август 1997 г. по Канал 1, и на 21 април 1998 г. по Ефир 2. На двата филма тонрежисьор по време на снимките е съпругът ѝ Николай Пефев. Голямо признание за нейния талант и успехи в изкуството да се представят стари градски песни, е включването ѝ като една от най-известните родни певици в Енциклопедия на България, издадена от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ през 1996 г.

Певицата има в репертоара си над 150 стари градски песни и непрекъснато го обогатява. Чаровна и обаятелна, винаги усмихната и сърдечна, предразполагаща с поведението си събеседниците, навсякъде тя е приемана с внимание и уважение. Обожавана е от възпитаниците си в музикалните школи, поредната от която е лятната академия за талантливи деца от Община Чавдар през 2021 г. Немалко от тях вече показват сериозно израстване в усвояването на пианото и китарата, записвайки в кариерата си награди от конкурси и изяви в столицата. А родителите им с нетърпение очакват спектаклите, които те ще реализират при завършване на поредната степен на музикалното си обучение.

С прекрасна музикална култура и талант, е удоволствие за всички да се наслаждават на омайващия глас на Хриска Кожухарова. А тя продължава да ги изпълнява, да се среща с любители на старите градски песни и да печели още повече почитатели. „Главното в моите песни е любовта, а тя е вечна!“, казва певицата. Заслужена награда за юбилея, който отбеляза в събота – 29 януари, е излъчването по програма „Хоризонт“ на специално предаване, посветено на Хриска Кожухарова от журналистката етномузиколог Цвети Радева.

Журналистите работят в интерес на обществото   Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, специално за вестник „Регион“
Prev Post Журналистите работят в интерес на обществото Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, специално за вестник „Регион“
НОВО ОБЗАВЕЖДАНЕ   В СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град Копривщица
Next Post НОВО ОБЗАВЕЖДАНЕ В СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град Копривщица
Related Posts