ХУДОЖНИКЪТ ГРИГОР ТОДОРОВ Носител на почетния знак на Община Пирдоп

  • 0
  • 88 преглеждания

На 20 юли в ритуалната зала на общината се проведе церемонията по удостояване с Почетен знак на Община Пирдоп на художника Григор Цветанов Тодоров. На награждаването създателя на герба на град Пирдоп с престижното отличие присъстваха председателят на ОбС Васил Кафеджиев, кметът Ангел Геров, общински съветници, служители от общинската администрация, семейството на г-н Тодоров.

Г-н Кафеджиев поздрави присъстващите с Деня на духовния празник на Пирдоп – Илинден, като пожела на съгражданите си здраве и сполука, професионални и лични успехи, ползотворни начинания и реализирани намерение. Той прочете Решение № 85 от 24 юни 2021 г. на местните законодатели за удостояването на автора на проекта за хералдичен знак на града. Изминаха двадесет и пет години от проектирането и изработването на герба на град Пирдоп, каза председателят на ОбС. По този повод неговият автор се удостоява със званието носител на Почетния знак на Община Пирдоп, каза той. Г-н Кафеджиев връчи на Григор Тодоров грамота, плакет и парична награда за творческия усет, талант и умения, вложени от него преди четвърт век за създаването на герба. Общинският съветник Станислав Готев, по чието предложение стана удостояването на г-н Тодоров с отличието, поднесе на автора книги, издания на общината.

Поздравления и благодарности от местната власт за създаването на първия герб на селище в региона, отправи към твореца кметът на общината Ангел Геров. „Гербът на Пирдоп е един от символите, които обозначават общината пред институциите и обществеността в страната“, каза кметът. Г-н Геров изрази готовността на ОбА да работи за реализирането и на други художествени идеи и проекти на Григор Тодоров, свързани с Пирдоп, за да може да се съхранява и популяризира историята на града и общината. Г-н Тодоров постави основите в Средногорието за създаване хералдически знаци на местните общини, подчерта в приветствието си към автора Станислав Готев.

Художникът пожела чрез общинския съвет или общината паричната награда, която получава, да бъде дарена от негово име за подкрепа на Дома за хора със сетивни нарушени в града, като се аргументира за жеста си, че тези наши съграждани имат нужда от съпричастие и помощ. Думите на г-н Тодоров бяха приети с аплодисменти от присъстващите, а г-н Кафеджиев и г-н Геров заявиха, че волята му ще бъде изпълнена.

Григор Цветанов Тодоров е на 63 години, завършил е техникум за художествени занаяти в гр. София. С изобразително изкуство и дърворезба се занимава още от ученик, сподели за в. „Регион“ авторът на герба на Пирдоп. Хералдиката му е слабост и с удоволствие се занимава да създава такива проекти. Г-н Тодоров изрази радостта си, че е оценен трудът и талантът му от общинското ръководство и съгражданите му. Гербът е лицето на общината, каза той и изрази желанията и намерението си да създаде още свои творби, които да радват пирдопчани.

НА ВРЪХ СВЕТИ ИЛИЯ – КОПРИВЩИЦА  Вече има православен кръст
Prev Post НА ВРЪХ СВЕТИ ИЛИЯ – КОПРИВЩИЦА Вече има православен кръст
НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО  Първа при жените на 76 км. на „Трявна Ултра”
Next Post НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО Първа при жените на 76 км. на „Трявна Ултра”
Related Posts

Leave a Comment: