НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО Първа при жените на 76 км. на „Трявна Ултра”

  • 0
  • 109 преглеждания

Лекоатлетката Надежда Ангелова от Мирково завоюва поредна награда от участието си в маратони в страната и чужбина. През миналата седмица тя взе участие в състезанието „Трявна Ултра”, което се проведе от 16 до 18 юли в сърцето на Стара планина. Мирковска спортистка финишира първа при жените на 76 км. и стана шампионка на надпреварата в своята категория.

В шестото издание на „Трявна Ултра” са ктартирали рекорден брой състезатели от 27 държави. Тази година участниците, освен с километрите и денивелацията, е трябвало да се борят и с високите температури. Късмет донякъде са имали състезаващите се на 100 км. и 140 км., тъй като част от бягането им е преминало през тъмната и хладна част от денонощието.

Надежда Ангелова разказа след завръщането си от маратона, че това е второто й участие в състезанието на дистанцията 76 км., която е с обща положителна денивелация 2700 м. През 2018-та година тя участва за първи път. „Тази година Трявна не беше едно от планираните ми състезания, но регистрацията ми бе прехвърлена от отмененото заради Ковид събитие през 2020-та година. След „Витоша 100“ разполагах само с 3 седмици да се подготвя за представянето ми, но през това време трябваше и да се възстановя от предишното тежко бягане.

Стартирах с недостатъчно добра подготовка за типа и вида на трасето и разчитах предимно на добрата си физическа форма. Идеята ми беше да измина разстоянието за около 8 – 9 часа. Стартирах в група с първите мъже и до третия пункт (38-ми км.) бях много близо до тях, но след това вече не ги виждах по трасето и бягах сама. Последва дълго и стръмно изкачване и изостанах още малко. На пункт „Българка“ (50-ти км.) все още се чувствах добре и знаех, че ми предстои да спусна доста километри до следващата контрола. Въпреки това, излизайки от сянката на гората, слънцето и жегата ми изиграха лоша шега. Скоростта ми на бягане спадна първоначално леко, а след „Станчов хан” (64-ти км.) вече драстично. Не можех да възстановя с никакви течности водния баланс в тялото си. Последните 12 км. за мен бяха изпитание и наистина се съмнявах, че ще успея да финиширам. Благодарение на моя съотборник Борис Чакалов, който изяви желание да бяга с мен до финала, това се случи. Въпреки всичко успях да завърша за 8:56.20 ч. и да подобря времето си с 30 минути!“, сподели Надежда Ангелова за вестник „Регион”.

На най-късото 23-километрово трасе победител при жените е Констанс Хесапчиева с време 2:07.59, като интрига е имало до последните метри. Втора, с изоставане само 31 секунди, е Деница Зайова, а третото място е спечелила Калина Хлебарска. При мъжете Шабан Мустафа отново е първи, като е успял да подобри личното си постижение и да постави рекорд на трасето - 1:23.14 ч. Втори е Ивайло Вълев с време 1:38.52 ч., а третото място са си поделили Методи Михалев и Божидар Цочев.
На дистанция 42 километра победителка при жените е Стефана Василева с време 4:45.45 ч. Втората и третата позиция са завоювали Валерия Димитрова и Полина Господинова. При мъжката надпревара по цялото трасе за първото място са спорили Александър Спасов, Димитър Желязков и Стилиян Аврамов. Най-бърз се е оказал Спасов, записал в протоколите на „Траян Ултра“ време от 3:48.31 ч. Желязков е пристигнал на финала само след 2 минути и 29 секунди. Третото място  е спечелил Стилиян Аврамов.

На дистанцията от 76 километра при жените, след Надежда Ангелова са се класирали Славена Топалска и Валентина Тодорова. При мъжете обаче е имало истинска битка. До пункт „Българка“ Пламен Пенов и Димитър Стефанов са бягали на секунди разлика. В последните километри от надпреварата Пенов е повишил темпа си на бягане и направил разлика с втория Димитър Стефанов от 10 минути, като финиширал за 7:58.13 ч. Трети е Иво Андреев.

На новото 100-километрово трасе, което изкачва билото на Балкана и преминава през Шипка и Бузлуджа, също не са липсвали емоции. При жените предварително сочените за фаворити Нели Ангелова и Деси Цветанова са водили оспорвана битка помежду си до средата на дистанцията. Ангелова е прекратила участието си на връх Шипка, а Цветанова е финишира за 15:02.42 ч. с преднина над два часа пред втората Поли Иванова. Третото място на почетната стълбичка е се е изкачила Полина Петрова. При мъжете, въпреки сериозната конкуренция в първите километри, очаквано победител е многократният шампион от различните дистанции на „Трявна Ултра” Росен Русев. Той е пробягал 100-километровото трасе за 11:51.41 ч. Втори и трети са Максим Стоименов и Йордан Стойков.

На най-дългата 140-километрова дистанция е било най-интересно. Участниците, освен големия километраж, е трябвало да преодолеят сборна денивелация от 6500 метра, прехвърляйки билото на Балкана два пъти и минавайки през знаковите Шипка и Бузлуджа. При жените се е очаквала битката между шампионките от 2018 и 2019-та година Боряна Николчева и Гергана Малчева. Тази година обаче Боряна е направила изключително представяне, като дори е постигнала второ време в мъжкото класиране. Тя финишира с време 24:16:23 ч. Гергана Малчева е втора с изоставане от час и 28 минути. Третата позиция са си поделили Мая Танева и Валентина Георгиева финиширали ръка за ръка.

При мъжете много състезатели са тръгнали силно, с амбиция за първото място. Шампионът от предишното издание на „Трявна Ултра“ Димитър Маринов е повел колоната още от старта, много близко следван от няколко атлети. Често втората позиция са си разменяли Георги Пехлев, Младен Антонов и Петко Новаков. Малко след средата на трасето обаче Маринов е получил контузия. Така Георги Пехлев повел колоната преди Маринов да прекрати участието си 35 километра преди финала. Пехлев е финиширал пръв с време 21:56.00 ч. Втори и трети са Младен Антонов и Антон Атанасов.

ХУДОЖНИКЪТ ГРИГОР ТОДОРОВ   Носител на почетния знак на Община Пирдоп
Prev Post ХУДОЖНИКЪТ ГРИГОР ТОДОРОВ Носител на почетния знак на Община Пирдоп
КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ  Курбан за здраве раздаде семейство Банчеви на Илинден
Next Post КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ Курбан за здраве раздаде семейство Банчеви на Илинден
Related Posts

Leave a Comment: